Agenţia Associated Press a fost prima care a relatat despre moartea regizorului Sergiu Nicolaescu. Jurnaliştii străini scriu ca Sergiu Nicolaescu a fost un prolific regizor roman, cunoscut mai ales pentru filmele sale istorice. Rând pe rând cunoscute publicaţii din Statele Unite au preluat şi ele vestea încetării din viaţă a cineastului român.
Sergiu Nicolaescu a murit, în această dimineaţă, la Spitalul Elias, unde era internat. Unitatea sanitară a comunicat că, în ultimele 48 de ore, în evoluţia pacientului au intervenit complicaţii cardiace şi pulmonare, care nu au răspuns la tratamentul aplicat. Regizorul a decedat la 8.20.
„Sergiu Nicolaescu a realizat în jur de 50 de filme pe parcursul vieţii şi, în ciuda carierei de politician, a continuat să regizeze filme precum, „Orient Express”, în 2004. Este cunoscut mai ales pentru filmele istorice, care au fost pe placul reprezentanţilor regimului comunist. Filmul „Mihai Viteazul” este considerat un clasic al cinematografiei în România”, scrie Washington Times.
Huffington Post vorbeşte şi despre mesajul pe care Sergiu Nicolaescu l-a rostit la despărţirea de colegii din Parlament.
„Nicolaescu s-a retras din politică în decembrie, după ce a fost senator din partea Partidului Social Democrat, din 1992, spunând : Mai am doar câţiva ani de trăit şi aş vrea să îi dedic profesiei mele”, scrie Huffington Post.
Despre colaborările cu regizori străini
Portalul german de ştiri Rheinische post aminteşte şi despre colaborările pe care Sergiu Nicolaescu le-a avut cu regizori străini.
Dintre cele 49 de filme ale sale, 12 au fost realizate în co-producţie cu regizori din Germania, Franţa şi Statele Unite. Pentru televiziunea germană ZDF a realizat, în 1971, cele patru episoade ale producţiei „Lupul Mărilor” şi filmul „Chemarea Aurului”, pentru care a colaborat cu regizorul Wolfgang Staudte. Ambele producţii au fost filmate în mare parte în România. La începutul anilor 90 a lucrat şi la punerea în scenă a spectacolului „Karl May” pentru festivalul de la Bad Segeberg, scrie rp-online.de.
Publicaţia germană Die Welt scrie şi despre controversele care au însoţit ultimii ani de activitate ai regizorului Sergiu Nicolaescu.
După căderea comunismului, Sergiu Nicolaescu a intrat în conflict cu tânăra generaţie de cineaşti, deoarece filmele sale au fost promovate, în opinia lor, prea generos cu fonduri publice, relatrează Die Welt.
Nu sunt singurele publicaţii străine care vorbesc despre moartea lui Sergiu Nicolaescu. Star News Online, Seatle Times, dar şi Shanghai Daily amintesc la rândul lor despre decesul regizorului român.