Jean Marc Ayrault a menționat că unii romi pun „probleme de conviețuire” cu populația franceză și a subliniat că fiecare țară are legi care trebuie respectate, în concordanță cu principiile europene.
„Fiecare cetățean trebuie să fie respectat în drepturile sale fundamentale”, a spus Ayrault. El a amintit că Franța are anumite angajamente de respectat în fața Comisiei Europene, trebuie să elaboreze niște propuneri pe care să le înainteze Bruxelles-ului. „Multe mai rămân încă de făcut, în cooperarea școlară, de exemplu, la nivelul învățământului, dar mai trebuie multe de făcut pentru incluziunea romilor în propria lor țară”, a punctat șeful guvernului francez.
Premierul francez a mai spus că a hotărât împreună cu omologul din România să existe o cooperare între autoritățile publice locale, la nivel transnațional, pentru a permite mai multor romi care astăzi locuiesc în Franța „în condiții foarte dificile, fără viitor, să se integreze în țara lor, în proiecte de viitor, economice”.
Întrebat despre subiectul romilor de reporterul Digi24, Mădălina Gonț, premierul francez a spus că tema a fost abordată cu „sinceritate” în discuțiile cu omologul român. La rândul său, Victor Ponta a spus că a discutat despre romi „clar și sincer” și a precizat că discuțiile vor continua la nivel ministerial. El a menționat că Damian Drăghici, consilierul său pentru problemele romilor, este prezent încă de la 8 dimineața la Ministerul francez de Interne, pentru discuții pe tema romilor. „Nu e suficient să constatăm problemele, trebuie să găsim și o soluție”, a spus premierul Ponta.
„Cu guvernul dumneavoastră e clar că problemele se pun în mod diferit”, a mai spus premierul francez, adresându-se lui Victor Ponta. Șeful Guvernului de la Paris s-a declarat încrezător că Bucureștiul își va asuma responsabilități în această privință și a menționat vizita pe care au făcut-o anul trecut, la București, ministrul de interne și ministrul pentru afaceri europene din Franța.
Victor Ponta a spus că în timpul acestei vizite a miniștrilor francezi s-a schimbat „în mod radical cooperarea dintre cele două țări”. Înainte, a spus premierul român, „era ca un joc cu mingea în care arunca unul celuilalt responsabilitatea”.
Problema romilor a tensionat pentru o vreme relațiile dintreRomânia şi Franţa și au fost generate de măsurile Parisului din 2010 de repatriere a sute de romi români. Polemica pe tema romilor, a minorilor români din Franţa, a cerşetoriei şi infracţionalităţii de origine română au afectat timp de peste un an relaţia bilaterală, scandalul ajungând până în fața Comisiei Europene.
Citiți și: Victor Ponta, în vizită oficială în Franţa. Ce înseamnă pentru relația bilaterală