Alex a fost un copil perfect sănătos până la un an şi o lună. Un banal accident petrecut în casă a dus la blocarea activităţii plămânilor şi a creierului. A făcut stop cardio-respirator, iar următoarele 15 luni de viaţă s-au scurs fără un diagnostic clar.
Băieţelul a ajuns în cele din urmă la o clinică din Viena. Medicii de-acolo au stabilit diagnosticul: paralizie cerebrală. O boală pentru care, până nu demult, nu exista nici un leac. „Cu astfel de afecţiuni, ca o statistică pentru Austria, sunt cam 60 de cazuri noi pe an. România are o populaţie de trei ori mai mare decât Austria, deci numărul cazurilor ar fi de aproape 180 în fiecare an”, explică Günther Bernert, medic pediatru la Spitalul Gottfried von Preyer'schem Kinderspital din Viena.
Medicii austrieci le-au recomandat părinţilor o clinică din Statele Unite, spunându-le că tratamentul ar mai putea fi doar cel experimental cu celule stem. Grefa prelevată în România din cordonul ombilical ar putea fi salvatoare, iar riscurile intervenţiei sunt nesemnificative.
Săptămâna viitoare, Alexandru va fi operat la Clinica Duke din SUA, spital care tratează cu celule stem în fiecare an aproape jumătate de milion de pacienţi cu paralizie cerebrală. Specialiştii susţin că peste 85 de boli maligne, de sânge şi ale sistemului imunitar, ar putea fi vindecate cu ajutorul celulelor stem.
La noi, recoltarea de celule stem la naştere costă în jur de 1000 de euro.