Premierul s-a adresat Parlamentului, înaintea dezbaterilor pe buget.
Discursul premierului
„Am intenționat să facem schimbări fundamentale în întocmirea și prezentarea proiectului de buget către Parlament, singura instituție abilitată constituțional de a dezbate și aproba documentul.
Sunt câteva schimbări de fond și formă. Am ținut să prezentăm starea reală din punct de vedere bugetar a României, datoriile pe care Guvernultrebuie să le plătească, modul în care banii publici strânși de la cetățeni vor fi cheltuiți.
A fost un exercițiu de comunicare și de îndeplinire a unor îndatoriri fundamentale, pe care vreau ca viitoarele guverne să le considere o normalitate. Am propus o prezentare a proiectului de buget către toate grupurile parlamentare, mulțumesc grupurilor reunite ale USL și grupului minorităților, pentru sprijinul anunțat, dar și grupurilor UDMR și PP-DD, pentru discuțiile utile și serioase. Vreau să transmit un mesaj, că opoziția din Parlament reprezentată de cele două grupuri, care pot fi un partener pentru majoritatea parlamentară în discuțiile despre viitorul acestei țări. E important ca orice majoritate, oricât de consistentă sau fragilă, să trateze cu respect opoziția și să învețe din lecțiile dureroase ale anilor trecuți. Aceeași solicitare am adresat-o grupului PDL, care ei fiind angrenați în alegerile de duminică, probabil nu au avut timp.
Mulțumesc celor care ați acceptat constrângerile, e un semnal important ce trebuie adresat societății, când se pune problema tăierii fond publice, primii suntem tocmai noi, nu cei care au suferit în anii trecuți. E o schimbare fundamentală de mentalitate.
Precizez că în actualul buget sunt câteva lucruri fundamentale pe care USL le-a susținut în opoziție și după preluarea guvernării se regăsesc acum în text. În primul rând, stabilitate fiscală, cota unică de 16%, nu am ascuns faptul că fiind social-democrat cred în impozitarea diferențiată. Înțelegerea politică pe care s-a bazat formarea USL și promisiunea din campanie privind păstrarea cotei unice este în acest buget.
Am menținut cota unică, o vom menține. Ne dorim o colectare mai bună și să găsim alte resurse bugetare care să acopere necesitățile legitime de dezvoltare a unor sectoare esențiale.
Am promis revenirea salariilor în zona bugetară la ceea ce în 2010 a fost tăiat în condiții pe care ni le amintim. În acest proiect, sumele sunt prevăzute. La fel cu indexarea pensiilor, indexarea cu 4% e prevăzută în buget.
Au fost discuții despre zona de investiții, veți regăsi o sumă alocată superioară anilor anteriori pentru investiții, cu o altă filosofie, accentul nu către finanțările strict de la bugetul de stat, ci și încurajarea proiectelor finanțate în programe europene.
Vom plăti datoriile statului, bani cheltuiți în 2009-2011. Trebuie să ne onorăm obligațiile, fără a mă simți deloc restricționat să spun că acei bani ar fi putut fi folosiți pentru interesul României.
Proiectul de buget e unul discutat, negociat și agreat cu partenerii noștri internaționali. 2012 e primul după 2007 când România s-a încadrat în norma europeană de deficit sub 3%. 2013 va fi o consolidare în acest sens.
2013 e anul în care nu doar prin măsuri bugetare, ci și prin efort comun putem consolida statutul de țară stabilă, în care investițiile private au încredere, e anul în care alături de dumneavoastră putem să îndreptăm România în direcția bună”.