Poliţiştii sunt în pragul revoltei. Agenţi din toată ţara se plâng că sunt nevoiţi să strângă bani pentru curăţenie în birouri, să amenajeze sedii şi să repare maşinile de serviciu din salariul lor. Şefii lor spun că nimeni nu îi obligă să dea bani, dar la Poliţia Olt, Neamţ şi Mehedinţi sunt acum anchete ca să stabilească cine a dat ordin pentru cheta în sprijinul statului.
La avizierul Poliţiei Slatina a stat până zilele trecute un afiş prin care oamenii legii erau invitaţi să contribuie cu doi lei la cheltuieli de curăţenie. Banii trebuiau să ajungă la şefii de birou. Agenţii spun că însă că subvenţionează Poliţia cu tot felul de alte mărunţişuri.
Conducerea Poliţiei Olt face acum anchetă ca să afle cine a pus afişul. Nu comentează însa lipsa finanţării.
Iulian Nicolae - purtător de cuvânt IPJ Ol: „În funcție de rezultatul cercetărilor, vom reveni cu informații suplimentare. (Reporter: Dar este legal?) Interviul s-a încheiat”.
Poliţiştii din multe judeţe se plâng de acelaşi lucru: trebuie să îşi cheltuie salariul pentru instituţie. Un agent care lucrează de cinci ani în Mehedinţi spune că el şi colegii aduc de acasă şi 100 de lei pe lună.
Sebastian Pavelescu - agent IPJ Mehedinţi: „Am fost nevoit aproape în fiecare lună să suport anumite cheltuieli din banii mei. De la rulmenţi, bucşi, plăcuţe de frână şi alte lucruri până la a spăla maşina săptămânal din banii noştri”.
Sebastian Pavelescu - agent IPJ Mehedinţi: „Noi asigurăm cele necesare traiului de zi cu zi la postul de poliţie. Noi cumpărăm perdele, covoare”
Probleme asemănătoare au şi poliţişti din Roman, judeţul Neamţ. Au cumpărat faianţă şi mobilier pentru a-şi amenaja un birou. Fiecare a contribuit cu 120 de lei.
Ioan Cănărău - poliţist IPJ Neamţ: „Dacă un poliţist ar vrea să-şi ia din biroul în care lucrează cam tot ce îi aparţine, ar rămâne acel birou gol. Chiar şi mobilier, calculatoare şi imprimante”.
Conducerea Poliţiei din Mehedinţi şi Neamţ susţine că nu a obligat niciodată agenţii să facă asemenea cheltuieli. Sindicatul Europol a atras însă atenţia ministerului de Interne asupra acestor probleme.
Cosmin Andreica - preşedintele Sindicatului Europol: „Am trimis o adresă către DGPI în care am cerut să identifice unităţile de poliţie în care şefii acestora îşi obligă subalternii să ducă bani de acasă
Bugetul Ministerului de Interne este cu 20 de procente mai mare decât anul trecut. Cei mai mulţi bani sunt folosiţi însă pentru plata salariilor şi a pensiilor speciale”.