Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT) s-a reunit la Palatul Cotroceni, pe ordinea de zi a ședinței aflându-se prezentarea Planului de înzestrare a Armatei României pentru perioada 2017-2026. Ședința CSAT condusă de președintele Klaus Iohannis, care a început la ora 15:00, s-a încheiat cu aprobarea planului pe 10 ani de înzestrare a armatei.
ACTUALIZARE 16.00. Planul de înzestrare a Armatei României 2017-2026 a fost aprobat marţi, în şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, transmite Preşedinţia. Potrivit unui comunicat de presă, "pentru realizarea acestor Programe de înzestrare, cu fonduri multianuale planificate în valoare de 9,8 miliarde euro, se va avea în vedere implicarea industriei naționale de apărare, care trebuie să își modernizeze și să își dezvolte capacități militare de producție adecvate".
Totodată, mai arată Palatul Cotroceni, "Armata României trebuie să beneficieze de alocare coerentă și susținută a resurselor întrucât subfinanțarea în Apărare ar afecta într-un mod grav îndeplinirea misiunilor de bază și capacitatea operațională a Armatei noastre".
Tot în CSAT a fost aprobată şi numirea unui nou şef al Serviciului de Telecomunicaţii Speciale.
ACTUALIZARE 15.00. Ședința CSAT a început la ora 15.00 și a durat aproape o oră.
Șeful statului a avut săptămâna trecută o întâlnire, la Palatul Cotroceni, cu ministrul Apărări Naționale, Adrian Țuțuianu, care i-a prezentat Planul de înzestrare a Armatei pentru perioada 2017 — 2026, ce prevede respectarea și implementarea angajamentului politic asumat în 2015 de către toate partidele politice de a se aloca 2% din PIB sectorului Apărării pentru 10 ani, începând cu acest an.
„Proiectul, în forma sa revizuită actuală, va face obiectul prezentării în cadrul viitoarei ședințe a Consiliului Suprem de Apărare a Țării”, informa Administrația Prezidențială după întâlnirea celor doi oficiali.
Planul de înzestrare a Armatei României 2017-2026 stabilește sistemele și echipamentele planificate a fi achiziționate prin Programul anual al achizițiilor publice al Ministerului Apărării Naționale privind înzestrarea cu armament, tehnică de luptă și materiale cu destinație militară, notează Agerpres.
Miercurea trecută, ministrul Apărării, Adrian Țuțuianu, anunța că proiectul de înzestrare a Armatei a fost refăcut și că va fi prezentat în CSAT când președintele Klaus Iohannis va solicita acest lucru.
„Retragerea de la CSAT a proiectului de înzestrare s-a făcut la solicitarea mea, pentru a da consistență și în cifre și ce este în spatele cifrelor angajamentului de 2% din PIB până în anul 2026. Documentul a fost refăcut și atunci când domnul președinte al României, Klaus Iohannis, va solicita, vom prezenta CSAT documentul complet", afirma Țuțuianu într-o conferință de presă, precizând că doar o parte din cei 2% din PIB pentru Apărare sunt destinați înzestrării.
Ultima ședință a CSAT a avut loc pe 4 iulie. La acea dată, Planul de înzestrare a Armatei pentru perioada 2017-2026 a fost retras de pe ordinea de zi a CSAT de către inițiator pentru a fi adaptat dorinței politice referitoare la alocarea a 2% din PIB pentru Apărare, anunța președintele Klaus Iohannis.