Marian Cojocaru, pilotul paramotorului prăbuşit într-un lac din Parcul Comana din judeţul Giurgiu, şeful Aerodromului Comana, avea la activ peste 5.000 de ore de zbor în momentul accidentului.
Infecţiile nosocomiale contractate în spital i-au complicat situaţia pilotului de 44 ani care se află din 10 iulie la spital, după ce s-a prăbuşit cu paramotorul. Pilotul paramotorului prăbuşit este internat la secţia de terapie intensivă a Spitalului "Bagdasar-Arseni" şi a fost, până la sfârşitul săptămânii trecute, intubat şi ventilat mecanic. Starea lui continuă să fie gravă, pentru că a aspirat apă în plămâni. Potrivit buleninelor de analize medicale, bărbatul a fost infectat cu Klebsiella pneumoniae şi Acinetobacter baumanni, considerate bacterii intraspitaliceşti.
Spitalul Bagdasar Arseni afirmă că nu este vorba decât despre bacterii din apa de baltă.
Concret, Ministerul Sănătății enumeră bacteriile pe care Inspecția Sanitară le-a adunat din rezultatele analizelor - Achomobacter xyloxidans - multirezistent, sensibil la Levofloxacin, Acinetobacter baumanii - multirezistent, sensibil la Colistin, și prezența Klebsiella, rezistent la Colistin. Pacientul a fost introdus pe tratament specific, arată un comunicat al Ministerului Sănătății. Klebsiella este unul dintre cei mai cunoscuți agenți patogeni care produce infecții nosocomiale, intraspitalicești, iar Inspecția Sanitară a anunțat că această baterie ucigașă a apărut în analizele pe care i le-a făcut pacientului Spitalul Matei Balș.
Spitalul Bagdasar Arseni, într-un alt comunicat, afirmă că pilotul nu ar avea infecții nosocomiale și nici nu enumeră Klebsiella între bacteriile care au fost găsite la analize. Spitalul susține, într-un comunicat pentru Digi24, că bacteriile din flora bălții în care a căzut pilotul ar fi la originea infecțiilor, pacientul aflându-se într-o stare ușor ameliorată.
La momentul accidentului, pacientul a aspirat alimente ingerate și apă de baltă (fapt ce reiese din primul buletin de cultura – aspirat bronșic). Apa de baltă reprezintă sursa de contaminare cu germeni de tipul achromobacter, acinetobacter, precum și alti germeni, susțin cei de la spital. Medicii de la Bagdasar Arseni mai spun că nu se poate vorbi despre "doi germeni ca infectie nosocomiala", ci de "contaminare prin flora apei de baltă".
Direcției de Sănătate Publică din București a concluzionat că pilotul Marian Cojocaru, internat la Spitalul Bagdasar-Arseni după ce paramotorul în care se afla s-a prăbușit, a luat bacterii rezistente la antibiotic din spital, Ministerul Sănătății contrazicând astfel conducerea Spitalului care a susținut că pilotul a luat respectivele bacterii din apa în care s-a prăbușit cu paramotorul.
Familia pilotului a strîns până acum bani ca să îl transfere pe bărbat la un spital din Viena unde ar beneficia de „o evaluare mai bună din punct de vedere neurochirugical și pulmonar”, potrivit soției lui