Piciorul alpinistului Sandy Irvine, dispărut acum 100 de ani, a fost găsit pe Everest. Misterul unei expediții cu final tragic

Data actualizării: Data publicării:
Expediția britanică pe Everest din 1924
Piciorul alpinistului Sandy Irvine dispărut acum 100 de ani a fost găsit pe Everest. Descoperirea readuce în atenție povestea unei expediții cu final tragic. Foto: Profimedia, Getty Images/ Paula Bronstein, X/ Everest Today

Piciorul alpinistului Andrew Comyn „Sandy” Irvine, dispărut în urmă cu un secol, a fost găsit pe versanții Muntelui Everest, descoperirea oferind noi indicii despre soarta lui și a colegului său, George Mallory. Rămășițele alpinistului, găsite împreună cu bocanci și șosete cu eticheta numelui său, readuc în atenție povestea misterioasă a unei expediții legendare cu sfârșit tragic.

Piciorul alpinistului, învelit într-o cizmă și cu o șosetă pe care era cusută o etichetă ce îl identifica pe Irvine, a fost descoperit pe un ghețar de sub fața nordică a muntelui.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Sandy Irvine și George Mallory au făcut parte dintr-un grup de expeditori britanici care a încercat să escaladeze Everestul prin creasta de nord-est. Cei doi alpiniști au fost văzuți ultima dată pe 8 iunie 1924, când încercau să ajungă în vârf.

Expediția britanică pe Everest din 1924
Expediția britanică pe Everest din 1924. În spate, începând din stânga: Sandy Irvine, George Mallory, Edward Norton, Noel Odell și John Macdonald, iar în partea din față, începând din stânga: Edward Shebbeare, Geoffrey Bruce, Howard Somervell și Bentley Beetham. Foto: Profimedia

Sandy Irvine și George Mallory au dispărut în timpul expediției, iar de atunci, misterul dispariției lor a stârnit nenumărate întrebări. 

Rămășițele lui George Mallory au fost descoperite în anul 1999, iar recent, o echipă de alpiniști a descoperit din întâmplare piciorul lui Sandy Irvine. 

Sandy Irvine avea 22 de ani atunci când a decis să plece în expediție.

Andrew Comyn „Sandy” Irvine
Andrew Comyn „Sandy” Irvine (1902-1924). Foto: Profimedia

Cercetătorii iau în calcul varianta ca Sandy Irvine să fi purtat cu el o cameră Kodak în timpul expediției, care ar fi putut oferi indicii suplimentare, însă nici aceasta și nici restul trupului alpinistului nu au fost găsite. 

Piciorul expeditorului britanic a fost descoperit pe un ghețar la o altitudine mai joasă decât locul în care a fost găsit trupul lui Mallory.

Rămășițele alpinistului se află acum în custodia Asociației de alpinism din China Tibet, care este responsabilă pentru permisele de escaladă pe partea de nord a muntelui.

„Trăiesc cu această poveste de când aveam șapte ani, când tatăl meu ne-a povestit despre misterul unchiului Sandy pe Everest”, a declarat Julie Summers, strănepoata și biograful lui Sandy Irvine, relatează The Guardian.

Profesorul Joe Smith, directorul Societății Regale de Geografie a declarat că această descoperire oferă un element de încheiere pentru rudele lui Sandy Irvine, dar și pentru comunitatea alpiniștilor.

„Sandy a fost o figură excepțională, având o contribuție semnificativă la înțelegerea noastră despre Everest și Himalaya. Această descoperire oferă un element de închidere pentru rudele sale și pentru comunitatea mai largă de alpinism”.

Expediția britanică pe Everest din 1924. Andrew Comyn „Sandy” Irvine în partea stângă și George Leigh Mallory, în partea dreaptă. Foto: Profimedia
Expediția britanică pe Everest din 1924. Andrew Comyn „Sandy” Irvine în partea stângă și George Leigh Mallory, în partea dreaptă. Foto: Profimedia

Editor : Ș.A.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Un picior într-o gheată găsit pe cel mai înalt vârf din lume ar putea dezlega unul dintre marile mistere...
Digi FM
Actorul Silviu Biriș, absolvent de Teologie: „Dacă tăticu’ a murit alcoolic, nu împărțim băutură pentru...
Pro FM
Părinții Biancăi Censori se simt „păcăliți” după ce aceasta s-a împăcat cu rapperul Kanye West: „Sunt șocați...
Film Now
Harrison Ford dezvăluie numele celor doi actori de care s-a simțit intimidat de-a lungul carierei sale
Adevarul
Metoda bizară folosită de directorul general al Levi's pentru a-și menține blugii curați: „Mă bag la duș, mă...
Newsweek
În ce orașe s-au băgat banii pe card de alimente cu 3 zile mai devreme? De ce nu au primit toți?
Digi FM
"Dacă îi dau fetele 2 săptămâni, nu știe ce să facă cu ele". Pepe, în conflict cu fosta soție pentru custodia...
Digi World
O dieteticiană care lucrează cu bolnavi de cancer, despre alimentele și băuturile pe care nu le consumă...
Digi Animal World
Gestul făcut de un câine pentru a-și convinge stăpânul să-i dea o felie de pizza: „Se oprește doar când...
Film Now
"Cel mai fericit oaspete. A lăcrimat, ne-a sorbit din priviri". Monica Bîrlădeanu și mama ei, un duo ravisant...
UTV
Cu cine isi petrece Mario Fresh timpul in Dubai, dupa despartirea de Alexia Eram