Peste un miliard de credincioşi sărbătoresc astăzi Învierea Domnului

Data publicării:
vlcsnap-2013-04-01-12h08m47s244

Peste 1,2 miliarde de oameni, între care mai bine de un milion de români, au rostit noaptea trecută „Hristos a înviat!”. A fost un moment cu atât mai special, cu cât Papa Francisc, noul Suveran Pontif, a oficiat pentru prima oară slujba de Înviere la Bazilica Sfântul Petru din Vatican.

 
În acest an, catolicii serbează Paştele cu cinci săptămâni înaintea ortodocşilor, acesta fiind cel mai mare interval între sărbătoarea Învierii Domnului de către cele două Biserici. La anul însă, Paştele va fi sărbătorit în aceeaşi zi de toţi creştinii, pe 20 aprilie

Numele sărbătorii vine de la cuvântul "pesah" al vechilor iudei, care înseamnă "trecere". Mai întâi, cuvântul a desemnat trecerea sau aducerea lumii de către Dumnezeu dintru nefiinţă întru fiinţă, iar apoi, trecerea poporului israelian, scăpat de la moarte prin sângele mielului pascal, din robia egipteană la libertatea deplină.

Dacă mielul pascal a prefigurat, încă de atunci, sacrificiul şi jertfa de pe cruce a Mântuitorului Isus Cristos, sărbătoarea de Paşte a continuat să reprezinte, pentru fiecare creştin în parte, o trecere, atât de la moarte la viaţă cât şi de la robia păcatelor la starea de libertate a fiilor lui Dumnezeu, de la rău la bine. 

Paştele, cea mai mare sărbătoare a creştinătăţii

Modul sărbătoririi Paştelui a fost diferit de-a lungul timpului, deşi s-a păstrat ca în primele veacuri. Pentru creştinii primelor secole, Învierea Domnului era cel mai mare eveniment din istoria mântuirii, care stă la temelia Bisericii creştine. Noaptea de Paşte era petrecută în biserici, cu priveghi şi rugăciuni. Tot atunci avea loc botezul catehumenilor (candidaţii la botez), iar momentul Învierii era întâmpinat cu cântări de bucurie, cu săvârşirea Sfintei Jertfe şi cu lumini multe, semn al bucuriei şi luminării duhovniceşti.

Citiți și Calcularea zilei de Paște. Data se stabilește în funcție de calendare, Soare și fazele Lunii

Astăzi, noaptea Învierii aduce binecuvîntarea focului în afara bisericii, aprinderea lumînării pascale, preconiul pascal (o cîntare specială adresată lui Cristos, lumina lumii), lecturi din Vechiul Testament, proclamarea Evangheliei Învierii, înnoirea făgăduinţelor de la Botez şi împărtăşirea credincioşilor. La finalul sfintei Liturghii, există şi obiceiul de a merge în procesiune cu lumânarea pascală, simbolul Învierii lui Cristos, pe străzile oraşului.

Digi24 a transmis în direct slujba de Înviere de la Catedrala „Sfântul Iosif” din Capitală, care a fost oficiată de monseniorul Ioan Robu, arhiepiscop, mitropolitul romano-catolic al Bucureştiului. La slujbă au participat peste 1.000 de oameni.

Slujbă la lumina lumânării, la Biserica Luterană

Un alt lăcaş de cult unde a fost celebrată Învierea Domnului a fost Biserica Luterană din Capitală. Slujba oficiată în întregime în limba germană a avut loc pe întuneric, singura sursă de lumină fiind cea a lumânărilor. 

De asemenea, a fost transmisă şi slujba de la Vatican, prima oficiată de Papa Francisc, cel care a fost ales Suveran Pontif pe 13 martie. Acesta a purtat o ţinută mai simplă decât cea a predecesorului său şi nu s-a aşezat pe scaulul papal, aşa cum obişnuia Benedict al XVI-lea. 

După ritualul binecuvântării focului şi pregătirea lumânării pascale în atrium, Papa a adus  lumânarea aprinsă în imensa bazilică scufundată în întuneric, urmat de preoţi şi episcopi. În discursul său, Suveranul Pontif i-a îndemnat pe credincioşi să nu îşi piardă niciodată speranţa.

Aproape 100.000 de oameni au venit la Vatican, mulţi dintre ei sosiţi special din Argentina şi din Brazilia pentru pentru a fi alături de Suvernanul Pontif în noaptea Învierii. 

Unul dintre cele mai importante momente ale serviciului din Sâmbăta Sfântă (Vigilia Pascală), când Papa a împărţit credincioşilor Lumina lumânării sale, a fost scurtat în acest an ca şi unele citiri din Vechiul Testament, dorinţa Suveranului Pontif fiind ca liturghia să nu ţină prea mult timp.

Astăzi la prânz, în prima zi de Paști, în direct de la Roma, va fi transmis mesajul Urbi et Orbi, rostit pentru prima dată de Papa Francisc. Suveranul Pontif se va adresa în zeci de limbi,  printre care şi română. 

Seara, de la ora 22.00, va fi difuzat documentarul ,,Fratelui meu din exil". Personajul central al filmului este monseniorul Vladimir Ghika, declarat în această săptămână de către Papa Francisc ,,martir pentru credinţă".  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri