Peste 130.000 de români deţin permis de armă, iar numărul lor e în creștere. În 2017 au fost eliberate cu peste 10% mai multe permise de armă comparativ cu anul 2016. Toți cei interesați trebuie să știe însă că trebuie să treacă de testarea psihologică şi fizică şi să participe la 80 de ore de cursuri de instruire, la o şcoală autorizată. Unii însă nu parcurg etapele prevăzute de lege şi deţin ilegal arme. Toţi se pot alege cu dosar penal şi riscă să ajungă la închisoare.
Andrei Boborodea este pasionat de arme de foc şi are două neletale. E nemulţumit că regulile pentru reînnoirea permisului s-au înăsprit în ultimul an.
Andrei Boborodea: "Am două arme. Posed un permis de arme neletate, un pistol cu gaz şi unul cu bile de cauciuc şi acum particip la un curs de reînnoire a vizei. De-a lungul timpului s-a mai complicat procedura."
Mircea Stanciu, instructor: "Noul regulament prevede o tragere obligatorie pe an pentru fiecare trăgător şi obligativitatea efectuării cursului şi la reînnoirea permisului de armă în cazul celor care nu au efectuat acest curs, pe legea veche."
Cei care nu respectă regulamentul şi deţin arme ilegal, riscă dosare penal.
Georgian Drăgan, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Române: „Anul trecut, au fost indisponibilizate aproape 600 de arme şi aproximativ 80.000 de cartuşe deţinute ilegal. Aceste persoane sunt cercetate pentru nerespectarea regimului de arme şi muniţii."
Psihologii spun că teama pentru ei şi familie îi determină pe mulţi să îşi ia permisul de port-armă.
Jeni Chiriac, psiholog: „Putem vorbi despre nevoia de siguranţă plecând de la anumite experienţe atât directe, cât şi indirecte. Nevoia omului de a deţine controlul asupra siguranţei şi sentimentului de securitate personală, cât şi familială”.
Anul trecut, peste 5.600 de permise de armă au fost anulate de poliţişti şi peste 2.000, în primele 6 luni ale acestui an. În primele 6 luni ale acestui an au fost eliberate deja peste 2.500 de permise de armă.