Analiză Pentru Ucraina, victoria lui Trump semnalează o schimbare. Nu este clar însă în ce direcție se va produce
Ca președinte al SUA, Donald Trump va moșteni rolul de principal binefăcător al Ucrainei, pe care l-a avut și predecesorul său. Republicanul, însă, s-a arătat în repetate rânduri sceptic cu privire la continuarea ajutorului pentru Kiev, comentează New York Times.
Odată cu victoria lui Donald Trump în alegerile prezidențiale din Statele Unite, ucrainenii se confruntă acum cu o schimbare aproape sigură a politicii americane în mijlocul unui război care se întoarce împotriva lor. Rusia a făcut unele dintre cele mai rapide progrese teritoriale în ultimele luni, iar mai multe țări depun eforturi diplomatice pentru a găsi o soluție negociată.
Trump va intra în funcție cu un record de scepticism, dacă nu chiar de ostilitate, față de continuarea ajutorului american pentru Ucraina. El a promis că ar putea pune capăt războiului într-o singură zi - fără a spune cum. Nu este clar modul în care orice inițiativă a ui Trump s-ar potrivi cu discuțiile existente privind încetarea focului, însă promisiunea sa de a pune capăt rapid războiului a stârnit îngrijorarea Kievului că va face presiuni asupra Ucrainei pentru a ajunge la un acord în condiții nefavorabile.
„Dorința sa pentru un acord - și probabil unul rapid - nu este de bun augur pentru sprijinul susținut al SUA”, a scris miercuri Royal United Services Institute, un grup analitic cu sediul la Londra, referindu-se la Trump.
Rusia va răspunde, cel mai probabil, la victoria lui Trump prin accentuarea avantajului său numeric pe câmpul de luptă, anticipând reducerea sprijinului occidental, a declarat grupul.
Întâlnirea Trump - Zelenski
Ukrainska Pravda, un post de știri ucrainean, a scris într-un comentariu privind alegerile americane că războiul din Ucraina a fost mai puțin central pentru politica americană decât au fost războaiele din Vietnam sau Coreea. Acolo, „băieții americani au luptat și au murit”, a notat site-ul.
Ucraina a declarat tot anul că este pregătită să colaboreze cu o administrație republicană sau democrată, iar în septembrie, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, s-a întâlnit cu Trump în timpul unei vizite în Statele Unite.
Zelenski nu a pierdut timpul în a-și prezenta felicitările, scriind miercuri că apreciază „angajamentul președintelui Trump față de abordarea «pace prin forță» în afacerile globale”. „Acesta este exact principiul care poate aduce practic pacea justă în Ucraina mai aproape”, a scris el. „Am speranța că îl vom pune în aplicare împreună”.
După preluarea președinției, Trump va moșteni rolul Statelor Unite ca armurier și finanțator în războiul împotriva Rusiei. Statele Unite sunt cel mai important binefăcător al Ucrainei în ceea ce privește sprijinul militar și financiar, deși, luate împreună, țările din Uniunea Europeană oferă mai mult.
Trump nu numai că a pus sub semnul întrebării necesitatea de a continua să sprijine Ucraina, dar a și vorbit cu admirație despre președintele Rusiei, Vladimir V. Putin, în timp ce l-a criticat pe Zelenski. Iar promisiunea lui Trump de a pune capăt războiului într-o singură zi a stârnit îngrijorări la Kiev cu privire la faptul că acesta ar face presiuni pentru o înțelegere de pace în condiții nefavorabile pentru Ucraina.
„Vom vedea, dar sunt foarte sceptic că războiul se va termina rapid, în 24 de ore, așa cum a promis Trump”, a scris pe Facebook un fost ministru al economiei, Timofi Milovanov. Cu toate acestea, Milovanov a remarcat că obligațiunile guvernamentale ucrainene ar trebui să crească în așteptarea unei soluții negociate.
O nouă provocare
În timp ce Trump aduna voturile electorale necesare pentru a câștiga, războiul era încă în desfășurare în Ucraina. Alarmele aeriene au sunat la Kiev, iar cartierul general al Statului Major al Ucrainei a raportat că Rusia a lansat 71 de lovituri aeriene până marți la ora 22.00.
Soldații ucraineni au privit rezultatul alegerilor ca pe o nouă provocare într-o situație din ce în ce mai dificilă. Oksana Vedmid, în vârstă de 32 de ani, soldat, se afla într-un buncăr cu o unitate de drone în estul Ucrainei, miercuri dimineață, în afara orașului Chasiv Yar, urmărind orice mișcare a forțelor ruse și verificând totodată ultimele știri despre alegeri.
„Mă simt ca o mică pierdere a speranței pentru un sprijin mai bun în lupta noastră dificilă, cunoscând poziția și simpatia sa față de dușmanii noștri”, a declarat ea prin telefon, referindu-se la Trump. „În același timp, înțeleg că situația a devenit atât de dificilă în ultima vreme încât nici măcar ajutorul pe care l-am primit nu a fost suficient pentru a ne îmbunătăți poziția”.
Locotenentul Pavlo Velicko, contactat telefonic după ce s-a întors dintr-o patrulă de noapte, a declarat că rezultatul ar putea determina Europa să își asume un rol mai important în apărarea frontierelor sale estice și a Ucrainei.
„Nu ar trebui să sperăm la un miracol de peste ocean”, a spus el, referindu-se la Statele Unite. „Europa se trezește. Aceasta va fi o condiție prealabilă necesară pentru a rezista cu succes invaziei imperiale a rușilor”.
Tendințele de pe câmpul de luptă au fost sumbre de luni de zile și au devenit mai îngrijorătoare pentru Ucraina în ultimele zile.
Avansurile rusești în estul regiunii Donbas, la început lente, au început să se accelereze în august și s-au intensificat de atunci. Ucraina, lipsită de soldați, a recurs la deplasarea trupelor între punctele fierbinți ale frontului pentru a menține linia. Apar primele semne ale unei destrămări într-o armată care, în ciuda șanselor, a ținut în mare măsură piept unui adversar mult mai mare și mai bine înarmat timp de mai bine de doi ani.
Mutarea soldaților a deschis alte sectoare pentru atac. Pe măsură ce pozițiile cedează sau sunt în pericol, soldații sunt aduși de urgență din alte părți pentru a consolida liniile, doar pentru ca Rusia să atace sau să amenințe locurile eliberate.
Dezertarea, o problemă gravă
Mobilizarea în Ucraina, care s-a intensificat în timpul verii, cu oameni scoși de la concerte rock sau din mașini la blocajele rutiere, a scăzut pe fondul unei reticențe profunde de a lupta în tranșee, spun analiștii militari. Dezertarea este o problemă tot mai gravă. Din ianuarie până în septembrie, procurorii ucraineni au înregistrat aproximativ 51.000 de cazuri de soldați plecați fără permisie, mai mult decât dublu față de numărul celor care au dezertat în anul precedent.
Unele dintre cele mai bune trupe ale armatei au fost angajate în august într-un atac în regiunea Kursk din Rusia, în speranța de a distrage soldații Moscovei. Însă Ucraina a pierdut de atunci aproximativ 40 % din teritoriul pe care îl ocupa acolo, iar Moscova nu a redistribuit trupele din Donbas.
Rusia și-a perfecționat, de asemenea, tacticile pentru o înaintare metodică și dură, trecând prin liniile ucrainene cu atacuri ale infanteriei. În ultimele săptămâni, hărțile câmpurilor de luptă au arătat mai multe curbe în formă de potcoavă de-a lungul frontului, în timp ce Rusia își pregătește trupele pentru a înconjura pozițiile ucrainene.
Soldații nord-coreeni
Un alt risc este reprezentat de intrarea soldaților nord-coreeni în război pentru a sprijini eforturile Moscovei. Acești soldați s-au alăturat acum luptei, potrivit agențiilor de informații americane și ucrainene, ridicând spectrul unei creșteri a numărului de soldați de partea rusă, deși numărul celor desfășurați acum nu este considerat decisiv.
Zelenski a declarat luni că 11. 000 de nord-coreeni se aflau deja în regiunea Kursk din Rusia.
Situația militară șubredă a Ucrainei întunecă perspectivele unei soluții negociate. Trump nu a spus în ce condiții ar negocia o încetare a ostilităților.
Discuții delicate, multipartite, sunt deja în curs de desfășurare și au dobândit o anumită influență în ultimele luni. Nu este clar cum s-ar combina un rol de mediator al ui Trump cu aceste eforturi, potrivit diplomaților implicați în discuții, care au vorbit sub rezerva anonimatului pentru a discuta despre eforturi.
Plan de pace
În ultimele săptămâni, Ucraina și-a rafinat, de asemenea, poziția față de un plan brazilian și chinez pe care Zelenski l-a respins inițial ca servind intereselor Rusiei.
Oficialii familiarizați cu discuțiile au declarat că este în curs de desfășurare un efort diplomatic liniștit până în prezent pentru a alinia planul respectiv la propria propunere de negocieri în 10 puncte a Ucrainei. Săptămâna trecută, Canada a găzduit o conferință privind schimburile de prizonieri și returnarea copiilor ucraineni răpiți de Rusia, unul dintre punctele din planul Ucrainei, ceea ce reprezintă cea mai recentă evoluție a planului ucrainean.
Frustrarea față de Statele Unite a fost profundă în rândul unităților militare și la Kiev din cauza livrărilor lente de arme și a restricțiilor care interzic utilizarea acestora pe ținte din interiorul Rusiei, altele decât de-a lungul unei centuri înguste la frontieră. Politicile actuale au condus doar la o situație perdantă pe front, potrivit oficialilor ucraineni, analiștilor militari și diplomaților.
Având în vedere toate turnurile din război, unii ucraineni au luat vestea victoriei ui Trump cu calm. „Sunt sigură că este exagerată importanța alegerilor pentru Ucraina”, a declarat Natalia Chepeliuk, 43 de ani, directorul unui restaurant din Kiev. „Trebuie în continuare să luptăm pentru țara noastră, indiferent cine este președintele Statelor Unite”.
Editor : S.S.
- Etichete:
- ucraina
- arme
- victorie
- donald trump
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News