Poliţiştii de la Direcţia Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase au desfășurat, vineri dimineața, 18 percheziții, în patru județe, la persoane bănuite că ar fi comercializat ilegal produse foarte toxice, periculoase pentru sănătatea umană și siguranța plantelor.
Acțiunea vizează domiciliile unor persoane şi sediile sociale ale unor societăţi comerciale din Buzău, Gorj, Sibiu şi Vâlcea. Aceste persoane sunt bănuite că ar fi comercializat ilegal, către publicul larg, produse pentru combaterea dăunătorilor care, în realitate, sunt produse biocide, utilizate pentru eliminarea rozătoarelor, fiind foarte toxice și periculoase pentru sănătatea umană și siguranța plantelor.
Unele dintre aceste produsele nu pot fi comercializate către publicul larg, deoarece conțin un anticoagulant, difenacoum, a cărui aplicare este interzisă în grădină sau pe sol. Este o substanță folosită pentru eliminarea rozătoarelor.
Perchezițiile se desfășoară cu sprijinul poliţiştilor structurilor teritoriale de arme, explozivi și substanțe periculoase, al echipelor serviciilor pentru acțiuni speciale şi al specialiştilor criminalişti din cadrul inspectoratelor de poliţie judeţene.
Operațiunea este coordonată de un procuror de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 2 București.
Aceste persoane vindeau către publicul larg substanțe pentru eliminarea rozătoarelor, însă produsele sunt extrem de periculoase și nu pot fi comercializate decât în condiții speciale, respectându-se anumite proceduri. Anchetatorii au găsit astfel de substanțe depozitate în condiții improprii și cel mai probabil, după finalizarea perchezițiilor, persoanele vizate vor fi duse la audieri, iar produsele găsite vor fi ridicate și duse într-un loc sigur.
Anul trecut, într-un bloc din Timișoara au fost folosite anumite substanțe pentru deratizare, care s-au dovedit a fi produse extrem de periculoase și au dus la decesul a trei persoane, în timp ce 80 de persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale.