Şi cei doi patroni sunt căutaţi de poliţişti. Ei le-ar fi dat angajaţilor MAI sume de până la 600 de lei pentru a afla de decese.
Astfel, ajungeau primii la famiilile celor decedaţi pentru a le prezenta ofertele de înmormântare. Peste 50 de persoane vor ajunge, luni, la sediul Poliţiei Capitalei, pentru audieri.
Cum acționau învinuiții
Dosarul a fost constituit ca urmare a unei sesizări a Ministerului Sănătăţii, se arată într-un comunicat al Ministerului Public.
La acțiunea de luni dimineață iau parte 12 procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti şi peste 150 de lucrători de poliţie din cadrul DGPMB (Serviciul Omoruri şi Serviciul Investigaţii Criminale) şi DGA, fiind efectuate 17 percheziţii domiciliare şi, de asemenea, puse în executare 26 mandate de aducere.
Din cercetările efectuate până în prezent a rezultat că învinuiţii, angajaţi ai Serviciului Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare (SMURD), ai Serviciului de Ambulanţă al Municipiului Bucureşti - Ilfov (SABIF) sau agenţi de poliţie din cadrul Ministerului de Interne, transmiteau, în baza unei înţelegeri prealabile, către reprezentanţi ai unor firme de pompe funebre date cu caracter personal şi medical privind persoane decedate, precum şi date privind aparţinătorii acestora (nume, adresă, număr de telefon), de care luau cunoştinţă în exercitarea atribuţiilor de serviciu.
„La rândul lor, reprezentanţii firmelor de pompe funebre, învinuiţi în cauză, contactau aparţinătorii persoanei decedate în vederea încheierii unor contracte de prestări servicii funerare”, se arată în comunicatul citat.
Raed Arafat: „Era un lucru penibil, care trebuia stopat cumva”
„În ultimele luni am fost sesizați și de colegi de la SMURD, care ajungeau la caz și se trezeau că firma de pompe funebre fie că a dat telefon familiei, fie că angajații firmei apăreau după echipa de urgență și își ofereau serviciile”, a declarat, la Digi24, secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Raed Arafat.
„În același timp. au mai apărut la minister unele reclamații direct de la populație”, a adăugat Raed Arafat.
„E păcat pentru că acest lucru nu face decât să distrugă imaginea unor colegi și a unor servicii care lucrează foarte bine și funcționează bine. Și găsești 2-3 persoane care să vină să facă astfel de afaceri total incorecte si imorale. Mai ales pentru familia unui pacient care poate este într-o stare critică, o persoană care poate încă nu a decedat și ei (reprezentanții firmleor de pompe funebre, n.r.) sună și le spun că le oferă serviciile. Era un lucru penibil, care trebuia stopat”, a mai spus secretarul de stat în Ministerul Sănătății.