Bucureşti, parcul Carol. Trecătorii observă o valiză uitată pe una dintre alei. Apelul prin 112 îi alertează pe poliţiştii pirotehnişti. În mai puţin de două minute, sunt la locul intervenţiei. Evacuează zona, iar obiectul suspect este analizat mai întâi de un câine special dresat. Dacă patrupedul s-ar fi aşezat lângă bagaj, acesta este un semnal că înăuntru se află explozibil. Nu a făcut asta, însă poliţiştii nu s-au relaxat.
După analiza cu raze X, şeful echipei se pregăteşte să se apropie de locul în care se presupune că ar fi o bombă.Costumul său cântăreşte 50 de kilograme şi este făcut să apere specialistul în faţa unei bombe detonate ce conţine până la un kilogram de explozibil.
În lupta cu noile ameninţări, pirotehniştii din Capitală lucrează cu aparate de ultimă generaţie. Unul dintre ele este un robot manevrat prin laptop care poate să neutralizeze singur o bombă.
„Biroul pirotehnic intervine unde este solicitat. Ca de exemplu: pe stadioane, în şcoli, în cinematografe, oriunde este semnalată prezenţa unui dispozitiv exploziv improvizat”, explică Stelian Manea, comisar-şef la Biroul Pirotehnic din Capitală.
Din fericire, cele mai multe dintre alerte se dovedesc false. Poliţiştii atrag atenţia că ameninţările de acest gen reprezintă infracţiuni pasibile cu pedepse de până la 12 ani de închisoare.
„90% dintre persoanele care au ameninţat cu amplasarea unor dispozitive explozive improvizate în spaţii publice sau private au fost depistate de noi, au fost pedepsite conform legii, iar cheltuielile pentru deplasarea echipei de intervenţie au fost suportate de către acestea”, mai spune comisarul-şef.
Ce trebuie să ştie cetăţenii
Bomba amplasată sub maşina unui interlop din Piatra Neamţ, conflictele accentuate dintre grupările de interlopi şi ameninţările teroriste îi ţin în alertă pe pirotehnişti 24 de ore din 24. Specialiştii fac zilnic antrenamente fizice şi tactice, iar valiza uitată în parc reprezintă unul dintre cele mai uşoare exerciţii.
În fiecare moment, poliţiştii sunt pregătiţi pentru intervenţii rapide şi sigure, însă atenţionează că e nevoie şi de un anumit comportament în rândul cetăţenilor. Pentru a evita pericolele, e bine ca aceştia să ştie că, în cazul în care găsesc colete suspecte, nu trebuie să se apropie de ele, în nici un caz să le deschidă, iar dacă se află în zona de intervenţie a pirotehniştilor, trebuie să se îndepărteze.