Paul al României, aşa cum este legal recunoscut în Uniunea Europeană, s-a născut în 1948. Casa Regală a României nu l-a recunoscut niciodată ca succesor al tronului pentru că tatăl sau, Carol Mircea Lambrino, s-a născut dintr-o relaţile ilegitimă a Regelui Carol al II-lea cu Ioana Lambrino. Constituţia din acea perioadă interzicea regelui României să se căsătorească cu o româncă. Aşadar, căsnicia a fost anulată.
După Revoluţie, Paul al României a intentat zeci de procese Casei Regale şi statului român, pentru a-i fi recunoscut dreptul la moştenire asupra a mii de hectare de teren, de păduri şi a zeci de clădiri de valoare din ţară.
În 2012, justiţia română îl recunoaşte definitiv drept urmaş al regelui Carol al II-lea. Casa Regală a României, nu. O convenţie a Caselor Regale din lume, presupune că simpla înrudire nu oferă automat calitatea de membru. Doar şeful Casei Regale, în speţă, Regele Mihai ar putea să facă un astfel de gest.
Paul a devenit cunoscut în România în anii '90. Unele voci susţin că a fost promovat de regimul Iliescu de atunci, regim care nu agrea familia regală şi nici pe Regele Mihai. În 1998 Paul Lambrino s-a căsătorit cu Lia Georgia Triff. La acea vreme era mult mai cunoscută peste Ocean.
Până în 1988 fusese căsătorită cu un controversat avocat american. La divorţ, ea l-a fi acuzat că ar fi trimis un ucigaş să o omoare, iar el i-a reproşat că ar fi avut relaţii extraconjugale. Presa americană a vorbit despre presupuse relaţii pe care Lia le-ar fi avut cu un episcop de culoare şi cu o actriţă de la Hollywood.
După căsătoria cu Paul, Lia a fost dată în judecată de fiica sa. Tânăra o acuza că i-ar fi cheltuit 90.000 de dolari, bani pentru studii. Lia nu s-a dus în instanţă, şi-a trimis avocaţii.
„Lia şi soţul său sunt momentan implicaţi în eforturi diplomatice cu privire la războiul din Kosovo. Acest conflict este de o importanţă majoră pentru ei şi ea (n.r. Lia) îşi va duce la bun sfârşit datoriile diplomatice înainte de a se ocupa de acest proces”, se spunea într-un articol din cotidianul România liberă.
În ultimii 15 ani, cuplul s-a implicat în evenimente caritabile şi a ajuns să aibă relaţii la cel mai înalt nivel. Atunci când era preşedinte, Traian Băsescu le-a botezat fiul.
Cei doi ar putea să devină cei mai bogaţi români. Cu nobilul titlu în mână, Paul a deschis în instanţă zeci de procese şi, potrivit speciliştilor, valoarea bunurilor revendicate e de peste patru miliarde de euro.
De anul trecut, Prinţul Paul este şi în atenţia procurorilor, nu doar a jurnaliştilor. Anchetatorii susţin că ar fi încercat să obţină ilegal retrocedarea a peste 30.000 de hectare de pădure în judeţul Suceava.
În urmă cu trei luni, cuplul s-a trezit din nou cu forţele de ordine la uşă. Totul pentru o datorie de cinci milioane de lire sterline către un jurnalist britanic. Prinţul Paul i-ar fi sugerat unui ziarist englez, Marco Huston, să scrie un articol defăimător despre Radu Duda, soţul principesei Margareta. El a fost dat în judecată şi condamnat.
Marco Huston: „Împrumutul nu a fost împrumut. Prinţul Paul a susţinut că el mi-a împrumutat bani, ceea ce nu este corect. Eu l-am dat în judecată şi am cerut daune morale. Despre asta s-a tot scris şi s-a creat o confuzie, dar iată-ne”.
Potrivit DNA, în afacerea Fundul Sacului statul ar fi fost păgubit cu peste 130 de milioane de euro.