În județul Hunedoara, la Certej, se află un zăcământ cu 68 de tone de aur. O altă exploatare, cu rezerve aurifere estimate la 50 de tone, există în localitatea bihoreană Băița. În fine, aur şi argint se mai află în reziduurile rămase de la vechi exploatări miniere, lângă Baia Mare.
La Certej, oamenii speră că începerea mineritului le va da de muncă.
În Baia Mare, însă, oamenii nu au uitat accidentul ecologic de acum 13 ani. Atunci, digul unui iaz cu cianuri s-a rupt, iar otrava a fost purtată de apele Tisei pînă în Ungaria.
„Nu vrem, cu orice preț, și mai ales cu prețul sănătății cetățenilor, cu prețul afectării mediului, să permitem o activitate economică aici în mijlocul orașului”, spune Cătălin Cherecheş, primarul municipiului Baia Mare.
Nici băimărenii nu sunt liniştiţi la gîndul că exploatarea de aur şi de argint se află chiar la periferia municipiului.
Deocamdată, aur nu se extrage în nici una dintre cele trei exploatări enumerate, deoarece investitorii încă nu au obţinut acordul de mediu pentru folosirea cianurilor. Există însă şi tehnologii inofensive pentru mediu, cum ar fi cea pe bază de tiosulfat de sodiu. Această substanţă se mai foloseşte la developarea peliculelor fotografice.
„Poate înlocui cu succes atât din punct de vedere tehnic, cât și economic, dar în special din punct de vedere al mediului, tehnologia utilizată astăzi, practic în toată lumea, prin solvirea aurului cu cianuri”, explică inginerul chimist Jack Goldstein.
Companiile preferă însă cianura, pentru că tehnologia de extragere este nu doar mai simplă, ci şi mai ieftină.