86,45% din populaţie este de religie ortodoxă, însă doar 59,9% dintre lăcaşurile de cult îi sunt destinate. Celelalte culte deţin 40,1% dintre clădirile religioase din ţară, se scrie în comunicatul Patriarhiei. Acelaşi document invocă perioada comunistă, în care statul nu a permis construirea de biserici şi justifică, astfel, nevoia de noi lăcaşuri de cult imediat după Revoluţie. Aceste construcţii au fost făcute la iniţiativa credincioşilor, spune Patriarhia, care remarcă apoi că este intens criticată pe această temă.
„Conform situaţiei prezentate de Secretariatul de Stat pentru Culte, Biserica Ortodoxă Română reprezintă de departe cultul cu cele mai puține biserici raportate la numărul de credincioși, având în medie un lăcaş de cult la 994 de ortodocși. Dacă avem în vedere că dintre cele 16.403 lăcașuri de cult ortodoxe la care se face referire, potrivit evidenţelor Patriarhiei Române doar 13.511 sunt parohiale (biserici de parohii și filii, celelalte fiind capele de cimitir, biserici și paraclise mănăstirești), o biserică revine la peste 1.200 credincioşi ortodocși”, se scrie în comunicatul Patriarhiei. În Bucureşti, media este de 6.108 locuitori pentru o biserică ortodoxă.
Acelaşi document spune şi că, în ultimii 26 de ani, în România au fost cosntruite 3.191 de biserici ortodoxe şi 5.222 de lăcaşuri ale altor culte religioase.
Patriarhia merge mai departe şi subliniază că cele mai multe lăcaşuri ridicate după Revoluţie aparţin cultului penticostal, cu o creştere de 269%. Urmează cultul adventist, creştinii după evanghelie şi cultul baptist. Biserica Ortodoxă Română ajunge abia pe locul 7 în clasamentul clădirilor noi, după Biserica Ortodoxă Rusă de rit vechi şi Biserica Reformată.