Înâlnirea dintre membrii Comisiei pentru Bunăstarea Animalelor şi oficialii români era programată încă de luni. Când au ajuns, însă, în faţa Palatului Victoria, cei doi europarlamentari au fost lăsaţi cu ochii în soare.
„Aveam o întâlnire cu un consilier al premierului, dar a fost anulată în ultimul moment. Nu ştiu care e motivul”, a spus Jan Wojciechowski - preşedintele Comisiei pentru Bunăstarea Animalelor.
Cei doi oficiali europeni au venit să afle de la membrii executivului cum tratează autorităţile problema maidanezilor. Aceştia spun, într-o scrisoare adresată primului ministru, că imaginea României în Europa este una foarte proastă.
„Acum, România e văzută drept o ţară neprietenoasă cu animalele. Aşteptăm ca Guvernul să aibă bunăvoinţa de a rezolva problema aşa cum trebuie”, spune Jan Wojciechowski.
Refuzaţi de Guvern, oficialii de la Bruxelles au mers să vorbească apoi cu primarul Capitalei.
„Ne-a spus că problema animalelor fără stăpân este rezolvată în mod raţional şi că sunt doar unele episoade sporadice care nu fac parte din realitatea de zi cu zi”, spune europarlamentarul Andrea Zanoni.
Deşi aveau 60 de zile la dispoziţie să adopte noile norme privind eutanasierea şi adopţia, membrii executivului nu au votat încă setul de reguli.
Normele propuse şi elaborate de ANSVSA au fost respinse până acum de două ori de guvernul Ponta, iar săptămâna aceasta nu s-au mai regăsit deloc pe ordinea de zi.
În lipsa acestor reguli, cei care gestionează soarta animalelor fără stăpân spun că nu mai au loc în adăposturi. Astfel, dacă luna trecută o echipă captura chiar şi câteva zeci de maidanezi pe zi, acum prinde doar doi.
„În continuare adăposturile ASPA sunt suprapopulate”, spune coordonatorul de proiect al ASPA, Răzvan Băncescu.
Cei doi oficiali europeni au recomandat autorităţilor române să verifice mai atent în ce condiţii sunt cazaţi câinii în adăposturile neautorizate şi să înăsprească pedepsele pentru cei care maltratează animalele.