În Hobiţa locuiesc în prezent 150 de descendenţi ai sculptorului.
Ioana Brâncuşi are 81 de ani. Strănepoata lui Constantin Brâncuşi îşi aminteşte de vremurile când sculptorul a venit de la Paris că să-şi vadă familia.
„Constantin Brâncuşi... nu l-am mai văzut pe aici din 1938, atunci când a venit, s-au adunat la sora lui în curte. Au întins o masă în curte şi au povestit o zi întreagă. Şi acolo a povestit el peripeţiile lui”, povesteşte Ioana Brâncuşi.
Turiştii care ajung la Hobiţa pot vizita o casă special amenajată de Muzeul Gorjului, care reproduce locuinţa familiei Brâncuşi.
Adevărata casă în care s-a născut marele sculptor este o ruină, aflată pe un teren moştenit de o altă strănepoată lui Brâncuşi. Autorităţile nu au intervenit pentru a reface imobilul.
Puţini ştiu că Brâncuşi şi-a descoperit talentul în urma unui pariu.
„Într-o seară, Brâncuşi, pe la vârsta de 17 ani, a făcut un pariu cu patronul şi cu clienţii că el poate să sculpteze o vioară în două săptămâni. A luat o lădiţă de portocale, a fiert lemnul, a sculptat o vioară şi a cântat la ea”, dezvăluie muzeograful Doina Pană.
Constantin Brâncuşi a absolvit Şcoala de Arte şi Meserii din Craiova. Foaia sa matricolă este dovada că a fost un elev deosebit şi a primit o bursă de studiu, pentru care mama sa a semnat un act de garanţie.
„Documentul prin care mama sa făcea cererea şi garanta faptul că fiul său va urma cursurile şcolii. Avem şi foaia matricolă a lui Constantin Brâncuşi”, declară Laurenţiu Puicin, directorul Colegiului „Constantin Brâncuşi”.
În Târgu Jiu, trei dintre operele marelui sculptor pot fi admirate de turişti: este vorba despre Poarta Sărutului, Coloana Infinitului şi Masa Tăcerii.
Lucrările lui Constantin Brâncuşi sunt apreciate în întreaga lume. Una dintre ele, „Muza” a fost adjudecată cu 12,4 milioane de dolari. Iar o variantă a „domnişoarei Pogany” s-a vândut cu 26 de milioane de dolari.