Consiliului Concurenţei este dispus să dea un aviz favorabil ordonanţei de urgenţă doar dacă Executivul va modifica articolele ce încalcă legea concurenţei.
Una dintre prevederile criticate este cea care spune că ordonarea programelor în grilă ar trebui să se facă în funcţie de audienţă. Membrii Consiliului consideră că aranjarea în grilă poate ţine cont de rating, cu o singură condiţie.
Posturile cu audienţă mai mică trebuie să fie primele în grilă şi nu invers, aşa cum prevede acum proiectul de ordonanţă de urgenţă. Argumentul este că posturile mici sau cele noi trebuie să aibă o şansă în faţa teelviziunilor consacrate care, altfel, şi-ar consolida şi mai mult poziţia.
Observaţiile Consiliului se referă şi la obligaţia stabilită de această ordonanţă pentru firmele de cablu de a asigura aceeaşi transmisie pentru toate posturile. În document se arată că acest lucru este imposibil, deoarece aparatele de emisie ale posturilor TV sunt diferite și au parametri diferiți de funcționare.
Nu în ultimul rând, potrivit Consiliului Concurenţei, proiectul de ordonanţă trebuie să specifice clar faptul că între distribuția programelor TV prin cablu și retransmisia prin satelit nu se face diferență în aplicarea principiului must-carry. Prin urmare, canalele Antena Group ar putea fi reintroduse în grila Digi, pe satelit, doar dacă renunţă la pretenţiile financiare de 7 milioane de euro pe an.
Ordonanţa ce modifică legea audiovizualului a fost adoptată în urmă cu aproape două săptămâni. Aprobarea s-a făcut fără avize de la Ministerul Finanţelor, cel al Justiţiei, fără punct de vedere de la CNA şi fără avizul Consiliului Concurenţei. Toţi paşii ce ar fi trebuit parcurşi înainte de adoptare sunt făcuţi acum, post factum, după ce actul normativ a fost aspru criticat de toate părţile vizate.
Principalele observații ale Consiliului Concurenței
„O așezare în ordine descrescătoare ar favoriza posturile TV cu cote mari de audiență, în dauna posturilor cu cote mai reduse, contribuind la consolidarea artificială a cotelor de piață ale liderilor de piață”.
„Semnalul original este diferit de la un post TV la altul. Ar fi de preferat o reformulare care să elimine posibila ambiguitate, respectiv să precizeze că obligația este de a conserva și retransmite semnalul la nivelul inițial de calitate pentru fiecare program în parte”.
„Orice distribuitor care transmite servicii de programe prin rețele de comunicații are obligația să includă în oferta sa serviciile de programe ale Societății Române de Televiziune destinate publicului din România, precum și alte servicii de programe, libere la retransmisie și fără condiționări tehnice sau financiare”
SURSA: paginademedia.ro