Oraș terorizat de cămătari. Bătuți și amenințați, datornicii își trimiteau copiii la cerșit

Data actualizării: Data publicării:
copil sarac
Foto: Guliver/GettyImages

Trei indivizi care s-au îmbogățit practicând cămătăria i-au terorizat timp de șapte ani pe oamenii săraci dintr-un oraș din județul Mureș obligându-i să-și trimită copiii la cerșit sau să-și plătească datoriile din alocațiile acestora. Sumele câştigate de ei ajungeau să fie chiar și de 10 ori mai mare decât împrumutul inițial, iar datornicii erau aduşi într-o stare de dependenţă totală. Amenințați și chiar bătuți, aceștia erau nevoiți să meargă cu ei la un notar şi să le cedeze toate veniturile pe care le aveau de la stat - alocaţie pentru copii, ajutor pentru persoane sărace sau alte asemenea indemnizaţii primite -, pe o perioadă de până la un an și jumătate.

Începând cu anul 2015, pe raza oraşului Ungheni, judeţul Mureş, un bărbat şi concubina sa au început să desfăşoare activităţi de acordare de împrumuturi cu dobândă, iniţial câtorva membri ai comunităţii, ulterior extinzându-se la aproape toată localitatea, activitate devenită din ce în ce mai organizată şi din care obţineau venituri impresionante, informează DIICOT într-un comunicat citat de Agerpres.

Astfel, cei doi concubini au început să ofere ajutor bănesc vecinilor şi persoanelor foarte sărace din cadrul comunităţii, percepând iniţial dobânzi între 35-50% din suma împrumutată, fiind vorba despre sume de la câteva zeci de lei până la 100 lei. La început, aceste sume le erau restituite în termen de o lună de zile, de cele mai multe ori, la data la care persoanele cu venituri mici din acea comunitate primeau banii cu titlu de alocaţii pentru copii, ajutoare de la primărie şi alte indemnizaţii de acest gen.

Concubina cămătarului, singura care știa să noteze datoriile într-un caiet

În timp, cei doi concubini şi-au modificat regulile de acordare a acestor împrumuturi, în aşa fel încât câştigul lor să fie cât mai rapid şi în cuantum cât mai mare.

Bărbatul se ocupa de oferirea acestui gen de „ajutor” persoanelor cu venituri foarte mici, pe care le atrăgea în astfel de înţelegeri oferindu-le împrumuturi cu dobândă variabilă, în funcţie de persoană şi de suma împrumutată, respectiv dobânzi cuprinse între 35% şi 100% din suma împrumutată, pe un termen de o lună de zile.

Victimele erau chemate la domiciliul cămătarului, unde se stabileau condiţiile împrumutului şi se înmânau banii, după care concubina acestuia, singura care avea educaţia şcolară necesară, nota într-un caiet de datorii persoana împrumutată, suma dată, dobânda aferentă şi perioada împrumutului.

Datornicii erau bătuți și amenințați

Ulterior, la data scadentă sau înainte de această dată, cei doi concubini atenţionau persoanele împrumutate că trebuie să le restituie atât banii, cât şi dobânda, iar în cazul în care datornicii spuneau că nu dispun de sumele respective, interveneau ameninţările cu aplicarea unor corecţii fizice sau cu dublarea sumei datorate. În cazul în care nu restituiau banii, ameninţările erau uneori puse în practică cu ajutorul unui tovarăș al concubinilor sau al altor rude.

Împrumuturile acordate au devenit atât de împovărătoare pentru unele dintre victime, încât acestea nu reuşeau să le mai restituie, iar la fiecare termen depăşit, cei doi concubini dublau suma datorată.

Gruparea de cămătari ajungea să apeleze la şantaj pentru a-şi recupera banii împrumutaţi şi câştigul scontat, în sensul că cereau datornicilor, de obicei sub ameninţare, să meargă cu ei la un notar şi să le cedeze toate veniturile obţinute cu titlu de alocaţie pentru copii, ajutor pentru persoane sărace sau alte asemenea indemnizaţii primite de la stat, pe o perioadă cuprinsă între 12 - 18 luni.

Copiii, trimiși la cerșit în contul datoriei

Suma câştigată de către inculpaţi ajungea să fie şi de 4 -10 ori mai mare decât suma ce o aveau de restituit datornicii, care erau aduşi într-o stare de dependenţă totală.

Astfel, s-a ajuns la situaţii în care persoanele vătămate şi-au exploatat proprii copii, prin obligarea la practicarea cerşetoriei de la vârste foarte fragede, pentru obţinerea unor venituri din care să trăiască întreaga familie, dar şi pentru a acoperi datoriile către membrii grupării.

Procurorii DIICOT i-au reținut pe cămătar, pe concubină și pe bărbatul care îi ajuta să-i terorizeze pe datornici. Cei doi bărbaţi au 37, respectiv 25 de ani, iar femeia are 34 de ani.  Acuzaţi de cămătărie şi şantaj, ei au fost arestați preventiv pentru o perioadă de 30 de zile. 

Editare web: Luana Păvălucă

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Atunci când Marele Viscol a îngropat România: „Am încercat să ieșim, dar nu...
Digi FM
Motivul pentru care Fuego nu s-a căsătorit până la 48 de ani: “Când ajungem în camera noastră, suntem niște...
Pro FM
Gwen Stefani, dezvăluiri despre cele mai dificile momente din viața ei: „Cum te aduni? A părut o a doua șansă...
Film Now
De ce s-a mutat Matthew McConaughey din L.A. Doi ani nu a jucat deloc în filme: "Cel mai rebel gest al meu"
Adevarul
Americanii care vor să fugă de Trump și-au găsit refugiu în Sardinia. Orașul în care o casă costă 1 euro
Newsweek
Nu au existat bani pentru plata pensiei în decembrie. La ce artificiu a recurs guvernul? DOCUMENT
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
Digistoria - cele mai importante evenimente petrecute pe 21 noiembrie
Digi Animal World
Momentul când un câine este atacat de un leopard în curtea casei. Patrupedul a supraviețuit ca prin minune
Film Now
Matthew McConaughey, adevărul din spatele renunțării la comedii. Nici măcar o ofertă de 14,5 milioane $ nu...
UTV
One Direction, reuniti pentru a-l conduce pe ultimul drum pe Liam Payne. Imagini emotionante de la...