Oradea, campioană la prelevări de organe. Care este secretul

Data publicării:
25022013 20organe-51496

Medicii spanioli care au ajuns la Spitalul Judeţean de la Oradea fac parte dintr-o comisie europeană care are misiunea să îmbunătăţească performanţele sistemului de prelevare şi de transplant din alte ţări. Doctorii din Bihor le-au atras atenţia pentru că au reuşit să realizeze anul trecut 34 de prelevări de organe, în timp ce media în România este de doar 4 cazuri la un milion de locuitori.

Spaniolii au aflat că implicarea acestor medici, care au luptat să convingă rudele pacienţilor să fie de acord cu donarea de organe, a reuşit să depăşească obstacolele ridicate de un sistem imperfect.

Medicii iberici spun că exemplul doctorilor de la Oradea trebuie urmat de toţi colegii lor din România.

„România are pentru 2012 patru, cinci donatori la un milion de locuitori în timp ce rata de donare în Oradea este de 34 donatori la un milion de locuitori”, a declarat dr. Carmen Pantiş - coordonatorul programului naţional de prelevare din Oradea.

Spitalul din Oradea e un exemplu pentru România ca un model de bună practică, ca o dezvoltare foarte bună şi credem că acest model poate să fie transferat în alte spitale, oraşe din România”, a mărturisit dr. Maria Paula Gomez - directorul medical al Institutului de Transplant din Barcelona.

Sistemul de prelevare şi transplant din România este complet diferit de cel din Spania, care este lider european, cu 34 de cazuri de donare de organe la milionul de locuitori. Secretul succesului este specializarea medicilor.

„Existenţa unui doctor coordonator de transplant în fiecare spital din Spania şi coordonatorul e responsabil să identifice potenţiali donatori”, a mai spus dr. Maria Paula Gomez.

În România există doar câţiva medici coordonatori ai programului de transplant. Acest lucru face ca ţara noastră să fie la coada clasamentului european al prelevărilor de organe. Ibericii spun că mai este încă mult de muncă pentru a ajunge la performantă in acest domeniu medical. Asta s-ar putea face prin schimbarea mentalităţii românilor. Puţini ştiu că un singur donator poate salva chiar cinci vieţi.

„Când pierdem un donator de organe, pierdem numeroase organe care pot da viaţă şi contribuie la o mai bună calitate a vieţii celor care au nevoie de un organ să trăiască”, este de părere dr. Juao Paulo Sousa, şeful departamentului de Urgenţă a Spitalului universitar din Coinbra.

Anul trecut, în Oradea au fost indentificaţi 60 de posibili donatori. Din ei, o treime au acceptat prelevarea de organe.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
S-a născut în închisoare, iar acum doctorii i-au mai dat o lună de trăit. Băiatul suferă de...
Digi FM
Mircea Bravo, adevărul despre câți bani câștigă din Youtube și Facebook
Pro FM
Managerul lui John Legend rupe tăcerea. Experiența „terifiantă” pe care a avut-o la una dintre petrecerile...
Film Now
Semnele timpurii de demență date de Bruce Willis nu au fost luate în seamă: "Nici într-un milion de ani nu...
Adevarul
„Tipul acela gay”. Elon Musk, vizat de declarațiile electorale ale lui Tim Walz, partenerul de campanie al...
Newsweek
Cine a luat 60 lei în plus la pensie și în octombrie? De ce alți 2000000 pensionari nu au luat nimic
Digi FM
Reacția cântăreței Irina Rimes după ce mai mulți influenceri au luat bani ca să-l promoveze pe rivalul Maiei...
Digi World
O asistentă a dezvăluit cele mai comune regrete pe care le aveau pacienții aflați pe patul de moarte
Digi Animal World
Imagini virale cu un pelican care încearcă să mănânce un pui de Capibara: „Se uită la el de parcă nu ar fi...
Film Now
“Acum ar fi scandalos”. Ce i-a cerut managerul lui Reese Witherspoon să facă pentru a primi rolul din “Blonda...
UTV
Bradley Cooper si Irina Shayk au sarbatorit Halloweenul alaturi de fiica lor in varsta de 7 ani