O sticlă cu apă şi două conserve - atât au primit salvatorii din Parcul Domogled
O sticlă cu apă şi două conserve. Cu asta au fost trataţi pompierii care au intervenit la incendiul din Parcul Național Domogled-Valea Cernei. Timp de o săptămână, pompierii din Timiș au fost detaşaţi în zonă pentru a stinge flăcările care ameninţau pădurea.
Însă au fost cazaţi într-o sală de sport cu toalete nefuncționale în mare parte din timp, iar la duşuri n-au găsit decât apă rece. De mâncare au primit câte o conservă de carne şi una de fasole. În plus, acolo unde, teoretic, nu se face economie la apă, cei care se luptă cu flăcările au primit o sticlă de apă de jumătate de litru.
CLICK PE IMAGINE PENTRU A DESCHIDE ILUSTRAȚIA
Pompierii s-au atenţionat între ei pe un grup de WhatsApp cu privire la condiţiile care îi aşteaptă în Caraş-Severin: mâncare puţină, apă cu porţia şi un loc sărăcăcios unde să doarmă.
După ce reporterii Digi24 Timişoara au intrat în posesia acestui mesaj, au mers spre locul intervenţiei, pentru a se convinge dacă avertismentul este justificat. În faţa camerei, însă, pompierii nu au curajul să recunoască ceva, de teama superiorilor. Este şi motivul pentru care protejăm identitatea pompierului care a fost de acord să rupă tăcerea.
Discuție reporter-pompier:
"POMPIER: Da, asta am primit și noi.
REPORTER: Chiar așa e?
POMPIER: Nu comentăm asta. Noi suntem pregătiți oricum. N-auzi?! Ne-or dat o sticlă de jumate' de apă. Norocul nostru că ne-am... ne-am cărat bidoane de apă din Timișoara. Nici măcar de jos, în Topleț ... noroc că am venit cu bagaje și cu apă.
REPORTER: Vorbești serios? Așa e normal să fie?
POMPIER: Suntem structură militară, la noi nu se aplică regulile civile.
REPORTER: Știu, doar că asta nu știu dacă mai ține de militar sau de civil.
POMPIER: Ține de omenie”.
Pompierii au fost cazați în sala de sport a școlii din comuna Topleț, de unde începea traseul spre zona care ardea. Condiţiile precare în care au stat cei care luptă cu focul au ajuns şi la urechile localnicilor.
Discuție reporter-comerciant:
Comerciant: Vin ei grămadă și cumpără o sticlă mare și beau toți. Omul ce-și permite, cum vine vorba. Au juma de sticlă, am văzut pachetele pe seară, au juma de sticlă de apă. Atât.
Reporter: Atât? O jumătate de sticlă de apă?
Comerciant: O apă la jumate, da. Am înțeles că sunt slab hrăniți, nu sunt hrăniți.
Mila comerciantului a dispărut rapid, însă, când a simţit că e rost de profit.
Discuție reporter-comerciant:
Reporter: Dați-mi o apă la 2.
Comerciant: Plată?
Reporter: Plată.
Comerciant: De care vrei?
Reporter: Cât e?
Comerciant: 4 lei.
Reporter: 4 lei!? E mai scumpă ca în Timișoara.
Comerciant: Ei lasă, nici chiar așa.
Peste 50 de pompieri din Timiș au fost trimiși pentru a-şi ajuta colegii din Caraș-Severin. Au intervenit și 90 salvatori din Mehedinți și Dolj, dar nu au avut nevoie de cazare. Inspectorul șef al ISU Semenic, instituția care s-a ocupat de cazarea şi mâncarea pompierilor din Timiş, spune că nu a avut o alternativă pentru aceştia.
Cristinel Coneru, inspectorul șef al ISU Semenic: „Cu ajutorul primăriei s-au amenajat acolo... spații de odihnă. Hrana, într-adevăr, hrana acordată a fost rece”.
Nu doar rece, ci şi puţină, aşa că pompierii au adus mâncare de acasă. Pompierii spun că sunt obişnuiţi să îndure astfel de condiţii din cauza gândirii învechite a celor care îi conduc.
- Etichete:
- pompieri domogled
- interventie incendiu domogled
- mancare saraca pompieri
- cazare miyerie pompieri
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News