Incidentul s-a petrecut vineri, la Grădiniţa numărul 23 din Timişoara, înainte cu o oră de încheierea programului. Educatoarea spune că cei 20 de copii interpretau rolul unor albinuțe și pentru că făceau prea multă gălăgie, le-a lipit scoci pe gură. Nu a vrut să le facă rău, spune educatoarea, ci totul a fost, de fapt, un joc.
„Ele, fiind albinuțe, au început să zumzuie cam tare. Haideți să facem puțină liniște ca să putem lucra (...) Ele tot mai zumzăiau, am zis hai să mă joc altfel cu voi, ca să fie și mai liniște. A fost un moment nefericit, neinspirat, ce să mai zic, am luat o bucățică de scoci și le-am pus pe gură”, a declarat presei educatoarea Lucreția Bujor.
Imediat ce au ajuns acasă, copiii le-au povestit părinţilor întâmplarea.
„De câteva zile copilul nu mai voia să meargă la grădiniţă. Educatoarea le-a lipit la toată grupa scoci pe gură, într-un moment în care a vrut să îi disciplineze, după ce a vrut să îi ţină cu mâinile sus şi nu reuşise”, a declarat Liliana Iancu, părinte.
Educatoarea este apărată de colegi
Colegii educatoarei îi sar, însă, în apărare.
„Copiii nu au fost răniți, nu au fost zgâriați, ba din contra, copiii au râs și a fost un moment general de bună dispozitie la nivelul întregii clase. Nu a fost o pedeapsă, nu a fost o mustrare pe care doamna a aplicat-o”, a declarat Sorina Deaconescu, directorul Grădiniţei Nr. 23 din Timișoara.
„Este o colegă de excepție, o colegă care întotdeauna ne-a sărit în ajutor și nouă, și părinților, și copiilor”, spune Silvia Dan, educatoare la Grădiniţa Nr. 23.
Însă părinţii sunt revoltaţi şi au depus plângere împotriva educatoarei.
„S-a luat decizia, în consiliul de administrație, să constituie o comisie de cercetare disciplinară urmând să se constate momentul în care s-a derulat întâmplarea, consecințele acelei fapte și în mod corect se vor trage concluziile”, a declarat inspectorul școlar Aura Danielescu.
Sancțiunile pentru gestul educatoarei încep de la avertisment şi pot ajunge până la desfacerea contractului de muncă. Femeia are o experienţă de 40 de ani în învăţământ şi mai are un an până la pensie.
Inspectorul şcolar responsabil cu verificarea activităţii grădiniţei declară că a aflat abia luni seară despre plângerea depusă de părinţii băieţelului la conducerea unităţii de învăţământ. Motivul: directoarea ar fi încercat să muşamalizeze cazul şi să ajungă la o înţelegere cu părinţii pentru ca problemele să nu se propage.
Inspectorul a explicat pentru Digi24 că ar fi fost vorba de „un joc” pe care educatoarea l-ar fi jucat în cursul zilei de vineri, implicându-i pe toţi copiii din clasă:
„În timpul unei activităţi la grupă, doamna educatoare, în cadrul unui joc de rol, a folosit o metodă... din păcate nici nu putem să îi spunem o metodă, pentru că nu este o metodă pedagogică, nu este o metodă pe care să o practicăm... a fost total neinspirată şi a lipit în timpul activităţii, cu o bandă subţire de scotch, guriţa copiilor, pentru a crea o diversiune în timpul activităţii”, a declarat inspectorul şcolar Aura Danielescu.
Silvia Dan, fost director al grădiniţei în cauză, spune la Digi24 că Lucreţia Bujor, educatoarea care ar fi pus bandă adezivă pe gura copiilor, este titular pe postul respectiv de aproape 40 de ani şi are rezultate deosebite în procesul educativ. „Iubeşte copiii foarte mult, are o atitudine pozitivă faţă de activitatea pe care o desfăşoară. Am stat ieri de vorbă cu doamna Bujor şi era foarte marcată de tot ce s-a întâmplat. Dânsa mi-a spus că o joacă s-ar fi transformat în acest incident. S-a pornit de la o activitate de exerciţii grafice, când copiii ar fi fost puţin mai gălăgioşi şi de aici a fost pornită această joacă, să zicem. Eu vă spun cum mi-a relatat dânsa. N-aş putea să vă dau mai multe detalii. O să stau de vorbă cu doamna educatoare”, a declarat Silvia Dan la Digi24.
Reacţia doamnei Lucreţia Bujor la plângerea depusă de părinţi a fost „de regret”, spune fosta directoare, „de părere de rău că s-a ajuns la o astfel de situaţie. Vă asigur că este o persoană decentă, o persoană cu multă responsabilitate faţă de activitatea pe care o desfăşoară de-a lungul a celor aproape 40 de ani”, a mai spus fosta directoare.
Situaţia seamănă cu un caz petrecut în urmă cu două luni la Bucureşti. Atunci, o învăţătoare de la Şcoala 114 a fost acuzată că a lipit bandă adezivă pe gura unui băiat de opt ani cu dizabilităţi şi l-a maltratat în mai multe rânduri. Părinţii au aflat târziu despre această situaţie şi, în ciuda faptului că nu au depus plângere, poliţia s-a autosesizat şi a deschis un dosar penal pe numele cadrului didactic, carea demisionat.