Simona Zahan a plecat din România în 2010. Ultimul ei loc de muncă în ţară a fost la o clinică privată din Timişoara, iar rezidenţiatul l-a făcut la secţia de Terapie Intensivă a Spitalului Judeţean din oraş.
Medicii de la spitalul în care femeia a lucrat în 2010 au doar cuvinte de laudă la adresa celei care le-a fost colegă mai bine de un an. Ei susțin că era o profesionistă desăvârșită.
Alesese una dintre cele mai dificile specializări ale medicinei.
„Dintre toate specialitățile medicale, cea de anestestezie și terapie intesivă, din păcate, are una dintre cele mai mari rate de sinucidere în rândul medicilor pe plan mondial”, susține Ovidiu Bedreag, medic primar ATI la SJU Timișoara.
După luni de zile petrecute departe de cei dragi şi o săptămână în care a muncit aproape 80 de ore la spitalul din Châteauroux, Simona nu a mai avut puterea să meargă mai departe. Colegii ei spun că nimic din comportamentul femeii nu prevestea gestul extrem.
„A lucrat în spitalul nostru din anul 2011. (...) Doamna Zahan a lucrat foarte bine la spitalul nostru. Urma să fie numită pe în postul de medic practicant în aprilie 2014. (...) Am fost cu toţii surprinşi mai ales că doamna Zahan nu a spus colegilor sau conducerii de problemele ei psihologice sau de problemele profesionale sau personale”, spune Xavier Bailly, directorul adjunct al spitalului din Châteauroux.
Moartea româncei a stârnit reacţii în Franţa. Ministrul Sănătăţii a încercat să absolve spitalul de orice vină.
„Este un eveniment trist, dar nu are nicio legătură cu spitalul. Această femeie, de origine română, tocmai obținuse titularizarea, ceea ce era, de fapt, o veste bună. În schimb, noi credem că ea se simțea departe de casă și că nu-și găsea locul”, a declarat Marisol Touraine ministrul Sănătății din Franța.
Foştii colegi ai româncei au criticat declaraţiile ministrului.
„Ministrul ştie că ea tocmai terminase o săptămână de 78 de ore de muncă? Ştie că ne lipseau, înainte de această dramă, doi anestezişti? Ştie că suntem cu toţii extenuaţi? Exercităm o profesie dificilă şi exigentă. Simona era o profesionistă excelentă. Se dedica muncii, în detrimentul soţului şi fiului ei de şase ani”, a declarat unul dintre colegii ei de la spitalul din Châteauroux.
În Târgu Jiu, localitatea natală a femeii, familia aşteaptă ca soţul Simonei să îi aducă trupul neînsufleţit acasă. Vecinilor nu le vine să creadă că doctoriţa pe care o admirau pentru reuşitele ei nu mai este în viaţă.
Doar în ultimii cinci ani zeci de mii de medici români au părăsit România, atraşi de mirajul salariilor mari din vest.