Astăzi, câteva zeci de copii răciţi au fost aduşi de părinţi dis de dimineaţă la camera de gardă a spitalului de Copii Marie Curie din Capitală.
„Din 300 de prezentări pe zi, 80 la sută sunt afecţiuni respiratorii. Se începe un tratament simptomatic respectiv cu medicamente, cu antitermice pentru febră, dacă copilul prezintă febră. Ceaiuri calde, vitamina C, fructe multe pentru sezonul rece sunt binevenite”, a spus Dr. Denis Stănescu, medic coordonator UPU Spitalul Marie Curie.
Unii părinţi au încercat să îi trateze acasă pe copii, dar până la urmă au ajuns tot la spital.
Şi la Spitalul Municipal Oradea, în secţie de pediatrie sunt mulţi copii cu viroze şi răceli.
Medicii îi sfătuiesc pe părinţi să se prezinte la medicul de familie la primele semne de boală pentru ca tratamentul să fie corespunzător.
„Secţia este la maximum acoperită de cazurile de boli respiratorii la copii. Principalii factori sunt infecţiile virale care netratate la timp sau netratate corespunzător. Sigur se pot complica cu infecţii bacteriene şi atunci internarea devine obligatorie în cazurile grave”, a afirmat Marilena Crişan, medic primar pediatru.
La nivel naţional, raportările din ultima perioadă arată că cea mai mare creştere la infecţii respiratorii şi pneumonii s-a înregistrat la grupa de vârstă 2-4 ani.