Codul penal aplicat de azi îi avantajează nu doar pe eventualii infractori, ci şi pe cei care sunt deja după gratii. Cei care au ispăşit deja pedepsele prevăzute de noua lege, vor fi îndată eliberaţi.
„Toţi judecătorii de penal sunt la servicu, la treabă. Şi la sectoare, şi în tribunalul Bucureşti. Munca această este în toate instanţele din toată ţară”, a declarat Laura Andrei - preşedinta Tribunalului București.
Primul deţinut eliberat de noul cod penal a ieşit pe porţile penitenciarului din Baia Mare. Pedeapsa i-a fost redusă doar cu 14 zile. A fost condamnat pentru că a fugit de la locul unui accident pe care l-a provocat.
„De o lună analizăm care deţinuţi vor beneficia de legea favorabilă. 200 de persoane vor fi eliberate azi, cel târziu până luni”, a anunțat Cristi Dănileţ, membru CSM.
Ministrul Justiţiei spune că aceste dosare se vor judeca rapid, iar sistemul judiciar va fi îmbunătăţit în următoarea perioadă. Robert Cazanciuc a verificat personal modul în care decurg procesele din Bucureşti şi a stat de vorbă de judecătorii.
„Nu au emoţii în interpretarea prevederilor. Sunt câteva dificultăţi legate de infrastructură, dar sunt rezolvabile”, a afirmat Robert Cazanciuc.
Peste 400 de cereri vor fi analizate de instanţe în următoarele zile. Printre persoanele eliberate, vor fi şi cele condamnate pentru prostituţie. Noul cod penal nu mai condamnă această faptă.
Modificări aduse de noile coduri
Pedepse
- luarea de mită: scade pedeapsa de 15 ani la 10 ani
- darea de mită: crește de la 5 ani la 7 ani
- înşelăciunea: scade de la 15 ani la 5 ani
„Fapta persoanei care, pe durata unei proceduri judiciare în curs, face declaraţii publice nereale referitoare la săvârşirea, de către judecător sau de organele de urmărire penală, a unei infracţiuni sau a unei abateri disciplinare grave legată de instrumentarea respectivei cauze, în scopul de a le influenţa sau intimida, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an, sau cu amendă".
Judecătorul de drepturi şi libertăţi:
- mandate de arestare
- cereri de interceptare
- cereri de supraveghere
Judecătorul de cameră preliminară
- verificarea legalităţii rechizitoriului
- cereri prealabile, excepţii
Alte prevederi
În cazul infracţiunilor pentru care legea prevede pedeapsa amenzii sau pedeapsa închisorii de cel mult șapte ani, procurorul poate renunţa la urmărirea penală când(...)constată că nu există un interes public în urmărirea acesteia.
Procurorul poate dispune, după consultarea suspectului sau a inculpatului, ca acesta să îndeplinească una sau mai multe dintre următoarele obligaţii:
a) să înlăture consecinţele faptei penale sau să repare paguba produsă
b) să ceară public scuze persoanei vătămate
c) să presteze o muncă neremunerată în folosul comunităţii, pe o perioadă cuprinsă între 30 şi 60 de zil
d) să frecventeze un program de consiliere.