Autorităţile din Sibiu au acţionat în grabă în cazul ursului împuşcat săptămâna trecută. Este concluzia ministrului de Interne, care a dezvăluit şi faptul că şeful poliţiei municipale Sibiu, care a fost coordonatorul misiunii, i-a cerut la un moment dat unui subaltern al său să calce ursul cu maşina. Acum, ofiţerul va trebui să dea socoteală în faţa şefilor săi, însă într-o declaraţie pe Facebook a mărturisit că se simte responsabil, nu însă şi vinovat pentru ce s-a întâmplat. Între timp, apar noi imagini surprinse de camerele de supraveghere, în care se vede clar că animalul este speriat, nu însă şi agresiv.
Imaginile au fost surprinse de camerele de supraveghere ale Facultăţii de Științe Economice din Sibiu, pe unul dintre cele mai circulate bulevarde din oraş, la ora 7.48, moment la care studenţii intră la cursuri. Ursul agitat trece în viteză pe trotuar. În înregistare se observă cum doi tineri fug speriaţi spre clădire. O femeie nu apucă să intre în sediu, dar animalul trece pe lângă ea, fără să fie agresiv.
Zeci de oameni au văzut ursul dezorientat prin oraș. Toţi spun că animalul dădea semne că este speriat şi că încearcă să se ascundă.
Forţele de intervenţie l-au considerat însă o ameninţare.
George Sârbu, expert ICAS Braşov: „Era zgomot foarte mult, agitaţie foarte mare în zonă şi această agitaţie a determinat reacţiile pe care le-am văzut ale animalului respectiv să se urce pe acoperişul caselor, ţipetele, urletele, lumea”.
Şi ministrul de Interne, Dragos Tudorache spune că subalternii săi au acţionat "în grabă" în acest caz.
„Când avem animale sălbatice, în zone populate, ar trebui instituit un comandament de urgență la nivel local, coordonat de autoritățile locale, care pot interveni pentru prinderea în viață a animalului. Este o procedură care în câteva județe este deja reglementată”, a spus ministrul.
O primă concluzie a Corpului de Control a fost că o astfel de procedură la nivel local, modul în care se convoacă un astfel de comandament, pentru astfel de situații, nu există în județul Sibiu, a spus ministrul.
Înainte să fi apărut situația de la Sibiu, reprezentanți ai Ministerului Mediului luaseră legătura cu Jandarmeria Română și începuseră să lucreze deja la o astfel de procedură la nivel național, a precizat Dragoș Tudorache.
„Situația de la Sibiu ne dă un imbold suplimentar, dacă mai aveam nevoie, pentru a finaliza această procedură cât mai curând. Mă voi întâlni cu doamna ministru (al Mediului, n.r.) astăzi și sperăm ca până la sfârșitul săptămânii să finalizăm această procedură”, a spus ministrul.
Dragoș Tudorache consideră că mai trebuia făcută o încercare de a tranchiliza ursul, înainte de a-l ucide. El amintește însă că incidentul s-a petrecut la ora la care încep cursurile, iar principala grijă a autorităților a fost ca populația să fie în siguranță.
„Era ora la care mulți copii mergeau la școală. Trebuie înțeleasă întreaga operațiune și din acest context. Asta nu scuză graba cu care s-a luat decizia împușcării ursului”, a spus ministrul.
El a vorbit și despre cei responsabili de rezultatul intervenției.
„Se reține și o responsabilitate a celor care au gestionat din punct de vedere operațional, cadre din MAI, șeful Poliției Municipale Sibiu. Medicul veterinar de la Gradină Zoologică Sibiu care fusese prezent în primul moment în care s-a încercat tranchilizarea ursului era prezent și în acest al doilea moment și ar mai fi putut să încerce această tranchilizare. Înțeleg că la acel moment nu mai exista un pericol iminent pentru viața oamenilor. Era o curte bine delimitată unde se mai putea încerca operațiunea de tranchilizare”, a spus Dragoș Tudorache.
Coordonatorul misiunii şi cel care a dat ordin să se tragă în urs este şeful poliţiei municipale Sibiu, care în timpul intervenţiei i-ar fi cerut unui subaltern să calce ursul cu maşina.
Dragoş Tudorache, ministrul Afacerilor Interne: „(Referitor la raportul Corpului de control, a avut un transcript al unei înregistrari în care unui poliţist i se cerea de la Dispecerat să calce cu maşina peste el?) Da, în raport apare ca fiind o instrucţiune dată din partea şefului poliţiei, cel care coordona operaţiunea”.
Contactat de Digi24, șeful Poliției Municipiului Sibiu a refuzat să comenteze această situație. Înregistrările vor fi analizate, însă, de conducerea IGPR. În schimb, pe o pagină de socializare dedicată poliţiştilor din Sibiu, şeful Poliţiei Municipale recunoaşte că decizia împuşcării ursului îi aparţine şi se consideră singurul responsabil, dar nu şi vinovat pentru cele întâmplate.