Avocatul lui Nicușor Constantinescu, Marius Mocanu, a declarat, joi, că preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Constanţa, Nicuşor Constantinescu, a plecat în Statele Unite ale Americii, la Spitalul Stanford din California, pentru investigaţii medicale de specialitate, transmite Mediafax.
Nicuşor Constantinescu a plecat împreună cu soţia.
"În principiu este vorba despre investigaţii medicale şi depinde de rezultatul acestora ce vor decide apoi medicii (dacă va fi necesar sau nu să rămână şi la tratament - n.r.)", a spus avocatul.
El a precizat că în cazul în care va fi necesar ca Nicuşor Constantinescu să rămână internat la Spitalul Stanford, va depune la procurorul de caz de la DNA o solicitarea de prelungire a perioadei de ridicare a interdicţia de a părăsi ţara, măsura fiind deja prelungită cu două zile faţă de termenul iniţial, de 30 ianuarie.
"Măsura a fost deja prelungită din 30 ianuarie în 1 februarie. Am depus biletele de avion de unde se vede data plecării şi data întoarcerii domnului Constantinescu", a spus Marius Mocanu, care a precizat că, dacă nu există probleme legate de sănătate, Nicuşor Constantinescu va sosi în ţară pe 31 ianuarie.
Preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu, a fost ridicat de procurorii anticorupţie, în 15 ianurie, din faţa sediului CJ, şi dus la audieri la DNA. În momentul în care a fost ridicat de anchetatori, Constantinescu a încercat să se opună şi a refuzat să fie urcat în maşina anchetatorilor, el reclamând că se face un abuz întrucât a fost emis mandatul de aducere fără ca el să fie citat şi să semneze citaţia.
Constantinescu a fost audiat la DNA timp de aproximativ o oră şi jumătate, iar la ieşirea din sediul instituţiei a declarat că va face plângere la Parchet pentru modul în care a fost ridicat, "ca un animal", de către procurorii DNA, pe care i-a acuzat de abuz şi poliţie politică, el spunând că este "jignitor" ce s-a întâmplat.
Potrivit DNA, procurorii anticorupţie au început urmărirea penală faţă de Constantinescu, pentru şase infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul avantaje patrimoniale sau nepatrimoniale, cu consecinţe deosebit de grave.
Din Rezoluţia de începere a urmăririi penale întocmită de procurori a rezultat că "există date şi indicii temeinice potrivit cărora Nicuşor Daniel Constantinescu şi-a îndeplinit în mod defectuos atribuţiile de serviciu care decurgeau din calitatea de preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa în sensul că a dispus efectuarea unor plăţi nelegale în valoare totală de 23.105.903,62 lei (peste 5 milioane euro)", potrivit DNA.
Procurorii DNA - Serviciul teritorial Constanţa au anunţat, în 15 ianurie, că Nicuşor Constantinescu are interdicţia de a părăsi ţara pe o perioadă de 30 de zile.
O zi mai târziu, Nicuşor Constantinescu a depus o solicitare la DNA Constanţa pentru întreruperea interdicţiei de a părăsi ţara pentru 30 de zile, cerere acceptată de procurorii anticorupţie, care au decis că acesta poate părăsi ţara până în 30 ianuarie, respectiv pentru o perioadă de 15 zile. Potrivit reprezentanţilor DNA Constanţa, Nicuşor Constantinescu a primit acest drept deoarece a prezentat documente din care a reieşit că suferă de o afecţiune severă şi este necesar să meargă la tratament la o clinică din străinătate. Ulterior, măsura de întrerupere a interdicţiei de a părăsi ţara a fost prelungită cu două zile faţă de termenul iniţial.
Tot în 16 ianurie, Nicuşor Constantinescu a solicitat Judecătoriei Constanţa ridicarea interdicţiei de a părăsi ţara pentru toată perioada de 30 de zile, pe motiv că suferă de "o boală gravă" şi trebuie să meargă la tratament în SUA, unde şi-a făcut programări la mai multe institute, el obţinând deja viza de la ambasadă.
În 17 ianuarie, solicitarea de ridicare a interdicţiei de a părăsi ţara formulată de Nicuşor Constantinescu a fost respinsă de Judecătoria Constanţa, fără a mai exista o altă cale de atac.