Actualizare 15.00. Ministrul Mircea Dușa și generalul Philip Breedlove au susținut o conferință de presă comună.
Principalele declarații ale ministrului Dușa:
- Domnul general va rămâne la București până joi. România găzduiește un eveniment important pe care l-am convenit cu domnul general încă de anul trecut. Este vorba de conferința șefilor de stat major din centrul Europei. Vor participa șefii de stat major din Bulgaria, Cehia, Croația, Polonia, Slovacia, Slovenia și Ungaria. De asemenea, vor fi prezenți comandații gărzilor naționale a nouă state americane.
- Astăzi am abordat problemele de securitate din flancul estic al NATO și al UE, cooperarea bilaterală dintre SUA și România, despre măsurile pe care trebuie să le luăm în continuare pentru operaționalizarea până în toamnă a bazei de la Deveselu, despre stadiul implementării obiectivelor stabilite la Summitul din Țara Galilor și a măsurilor stabilite la ministeriala NATO din februarie.
- De asemenea, despre exercițiile pe care la organizăm în comun, exercițiile de pregătire România împreună cu NATO, dar și cu partenerii. I-am mulțumit domnului general pentru efortul pe care îl face pentru a asigura o prezență continuă prin rotație a militarilor NATO pe flancul estic.
- Am discutat despre cele două comandamente care urmează să se realizeze în România, cel de tip FIU, care va deveni parțial operațional în luna iunie și complet până la sfârșitul anului, și despre comandamentul multinațional de divizie, care va ajunge la capacitate inițială în 2016 și la capacitate completă în 2018. În acest comandamente vor fi prezenți militari din Statele Unite, dar și din alte țări membre NATO.
- Desigur, am discutat și despre sprijinirea drumului european al Moldovei și al Georgiei și cât de importante sunt cele două țări pentru NATO și Uniunea Europeană.
Principalele declarații ale generalului Philip Breedlove:
- Aplaud contribuția extraordinară a României la asigurarea securității Alianței și a Europei.
- Astăzi mă voi întâlni cu lideri cheie ai țării dumneavoastră tocmai pentru a discuta despre eforturile pe care țara dumneavoastră le face pentru a asigura securitatea în zonă și este foarte important să vedem angajamentul pe care România și l-a luat în implementarea măsurilor de reasigurare-hotărâre la Summitul din 2014. România și-a demonstrat angajamentele pentru scopurile Alianței.
- Nu cu mult timp în urmă ați fost martorii acelui exercițiu din Marea Neagră care a vrut să arate interoperabilitatea dintre forțele noastre.
Întrebat de jurnaliști dacă s-a luat decizia ca România să găzduiască inclusiv tehnică grea de luptă, generalul Philip Breedlove a declarat: „Da, această decizie va fi anunţată foarte curând”.
„Sunt sigur că atunci când lucrul acesta se va întâmpla, România va răspunde prompt, ca de fiecare dată, şi va fi de acord cu pre-poziţionarea acestei tehnici, fiind întotdeauna un partener de încredere pentru NATO”, a mai spus, marţi, la MApN, comandantul suprem al Forţelor Aliate din Europa, Philip Breedlove.
Ministrul Mircea Dușa a completat răspunsul la întrebare, precizând că există „discuţii deja la nivel tehnic vizavi de pre-poziţionare”.
Pe agenda discuţiilor se vor afla subiecte referitoare la situaţia de securitate din Ucraina, implementarea planului de acţiune al Alianţei pentru creşterea capacităţii operaţionale şi misiunea NATO din Afganistan.
Philip Breedlove este ultimul dintr-o serie de înalţi responsabili americani care vizitează România în ultima perioadă.
Luni, la București s-a aflat Frank Rose, asistentul secretarului de stat al SUA pentru controlul armamentelor, verificare şi conformitate, fost negociator şef al Acordului dintre Bucureşti şi Washington privind amplasarea sistemului de apărare american împotriva rachetelor balistice în România.
Acesta s-a întâlnit cu ministrul de Externe, Bogdan Aurescu. Potrivit unui comunicat al MAE, cei doi oficiali au subliniat lipsa de temei a susţinerilor conform cărora sistemul antirachetă ar contraveni Tratatului forţelor nucleare intermediare (IFN).
De asemenea, cei doi oficiali au trecut în revistă evoluţiile în implementarea proiectului strategic bilateral de amplasare la Baza militară Deveselu a elementelor din cadrul etapei a II-a a Abordării adaptive, în etape a SUA privind apărarea împotriva rachetelor balistice în Europa (US EPAA), diplomatul american subliniind că operaţionalizarea acestui proiect decurge conform calendarului agreat, respectiv până la sfârşitul acestui an, iar finanţarea este deja asigurată.
Bogdan Aurescu și Frank Rose au discutat, de asemenea, despre perspectivele de evoluţie a crizei din Ucraina, precum şi despre cooperarea în combaterea fenomenului terorist.