FOTO: Digi24
„Sper că autorităţile, oficialii care spun că acest sistem e doar defensiv, cred asta, dar noi avem o părere diferită. Mă aflu aici să expun şi acest punct de vedere autorităţilor, să spun că noi nu suntem de acord cu acest lucru”, a declarat Oleg Malginov.
Diplomatul a fost la fel de sceptic referitor la poziţia Alianţei Nord-Atlantice, potrivit căreia scutul antirachetă ar fi orientat împotriva ameninţărilor din Orientul Mijlociu.
„Săptămâna aceasta a avut loc o conferinţă în Marea Britanie, unde a participat ministrul de externe, domnul Aurescu, iar tema acesteia a fost Scutul antirachetă şi relaţiile cu Federaţia Rusă. Nu relaţiile cu ţările din Orientul Mijlociu, ci relaţiile cu Federaţia Rusă. Pare că toată lumea înţelege ce înseamnă, dar fiecare spune altceva în public. Să o lăsăm aşa!", a subliniat ambasadorul.
Oleg Malghinov a vorbit şi despre recenta întâlnire a preşedintelui Klaus Iohannis cu omologul său de la Kiev, Petro Poroșenko. Declaraţiile făcute de preşedintele ucrainean referitoare la reintegrarea Transnistriei în Republica Moldova reprezintă un alt motiv de indignare pentru Moscova.
„Preşedintele ucrainean Poroşenko a folosit cuvântul a dezgheţa, care în rusă are mai multe conotaţii. Unul dintre ele este să încingi. Deci, dacă dorinţa preşedintelui ucrainean, pronunţată în prezenţa preşedintelui român, este de a încinge situaţia de acolo, e foarte greu de acceptat", a avertizat diplomatul rus.
Acordul de asociere a Republicii Moldova cu Uniunea Europeană nu va rămâne nesancţionat de către Moscova, a mai avertizat Oleg Malghinov.
„Vor fi nişte consecinţe. (…) Economice. Desigur, plănuim, ne gândim, sperăm că relaţiile cu R. Moldova vor continua pe baze normale, dar nu putem ignora, de exemplu, discriminarea împotriva presei ruseşti din Moldova, restricţiile pentru jurnaliştii ruşi de a veni la Chişinău, lucru care nu este în conformitate cu standardele europene. Aşa că sunt multe probleme şi nu putem înţelege de ce să le multiplice”, a punctat diplomatul rus.