Traian Băsescu a declarat într-o emisiune televizată că schimbările de legislaţie privitoare la audiovizual trebuie trecute prin Parlament. Șeful statului a subliniat şi nevoia unui Avocat al Poporului care, spune el, dacă ar fi fost independent, ar fi atacat Ordonanţa de Urgenţă.
„Actul normativ reprezinta interesele unor trusturi de televiziune şi dorinţa de a subjuga forul care controlează audiovizualul”, a mai spus preşedintele.
Deşi au viziuni diferite asupra ordonanţei de urgenţă, toţi politicienii sunt de acord că era necesară de o dezbatere publică pe această temă.
„Poate că sunt lacune pe care acest proiect de lege le are sau putem să le imaginăm uneori subiective, dar una peste alta, se doreşte îmbunătăţirea semnalului, o profesionalizare, o dorinţă de a aduce ca membri în CNA oameni profesionişti” - Mădălin Voicu, PSD.
„Sunt două domenii: unele care vizează direct zona audiovizualului, şi alta care are bătaie politică în mijlocul campaniei. De ce prin OUG? Toţi ştim că în Constituţie e prevăzut clar că OUG se adoptă doar în situaţii excepţionale, care e situaţia?” - Radu F. Alexandru, PDL.
„În ultima vreme haosul, dezbaterile, scandalurile şi agresiunile în instanţă în raportul CNA au fost mult prea numeroase. Asta nu justifică graba” - Vlad Nistor, candidat USL la Senat.
„Ce se întâmpla mă duce cu gândul că altceva se pregăteşte. Îmi aduce aminte de modifcarile din vară, Avocatul Poporului, atribuţiunile CCR” - Gheorghe Flutur, PDL.
Prin faptul că proiectul de lege nu a intrat în dezbatere publică a fost încălcat spiritul democratic, sunt de părere analiştii.
„Avem de-a face cu un act normativ straniu pentru trei motive de neacceptat intr-o democraţie. Apare cu doua saptamani inainte de alegeri, apare sub forma unui OUG, la putin timp dupa un document similar, controversat, nesemnat de ministerul de Justitie. E vorba de un document cu valoare de lege care e un fel de releu mai amplu cu interese ale operatorilor de cablu, ale CNA, ale jurnalistilor, ale agentiilor de publicitate si ale alegatorilor”, este de părere Emil Hurezeanu, jurnalist Digi24.
Totuşi, spune Hurezeanu, aceste modificări nu vor influenţa modul de desfăşurare a alegerilor parlamentare.