Moartea lui Ekeng. Rolul observatorului partidei
- În ambulanță i s-a aplicat masca de oxigen, a fost monitorizat pe monitorul de la defibrilator, eu vă pot spune doar ce mi-au comunicat, a declarat Vasile Marcel pentru Digi24.
- Arăta că inima bate în continuare?
- Da! Mi-au spus că avea puls, chiar dacă pulsul era perceptibil foarte greu. În momentul în care ambulanța a ajuns în fața spitalului a făcut stop.
- În raport aţi trecut discuţia cu medicul ambulanţei private, care a spus că a folosit defibrilatorul.
- Vă închipuiţi că eu trebuie să culeg toate datele, îmi aduc toate informaţiile pe care le trec în raport. (...) Da. sunt trecute.
***
Cu o zi înainte, medicul echipei Dinamo prezenta situaţia ...puţin diferit.
Abonându-te la Newsletter primești sinteza celor mai bune informații, articole și interviuri exclusive publicate de digi24.ro
„Dar cred că aveau. Nu cred că există ambulanță în ziua de azi să nu aibă defibrilator. Aproape de spital, nu pot să cuantific timpul, i-am facut masaj cardiac extern”, a declarat Liviu Bătineanu.
Adică spune clar că nu a folosit vreun aparat atunci când ar fi încercat resuscitarea lui Patrik Ekeng.
Medicul care l-a preluat pe jucător la spitalul de Urgenţă Floreasca îi contrazice pe cei doi.
„A fost adus la noi cu o ambulanţă fără manevre de resuscitare din câte ştim”, a declarat duminică Cristian Pandrea, medic la Spitalul de Urgență Floreasca.
Potrivit procedurilor, înaintea unei partide, are loc o şedinţă tehnică, la care participă toţi responsabilii, echipele de intervenţie şi organizatorii. Aici se stabilesc toate detaliile de organizare. Observatorul meciului verifică echipamentele de intervenţie şi are obligaţia, potrivit legii să le inspecteze. Rezultatele inspecţiei sunt trecute într-un raport oficial. În documentul întocmit de Vasile Marcel, acesta ar fi trecut că în ambulanţă existau defibrilitoare funcţionale.
- Înainte de meci ați vorbit concret despre defibrilator?
- Eu nu am întrebat dacă are tub de oxigen ambulanţa. Eu am întrebat dacă este echipată corespunzător.
- Înțeleg că acel defibrilator nu avea baterii?
- Eu chiar nu știu ce este ăla un defibrilator, doar din ce am auzit! Nu am pus mâna pe el niciodată! Nu intră în competența mea! Eu văd ambulanța, îi stabilesc locul și cum să intervină.
Concret, observatorul meciului Dinamo - Viitorul spune că în calitatea pe care a avut-o, nu are pregătirea necesară să constate ce fel de echipamente ar trebui să fie într-o ambulanță. Cel care răspunde este medicul echipajului care dă asigurări că autospeciala este dotată corespunzător.
- Eu nu am un desfăşurător cu ce trebuie să conţină o ambulanţă. Eu nu pot să verific lucrul ăsta, a arătat Vasile Marcel.
- Medicii ar putea să vă mintă?
- Absolut! Sigur că da!
- Să vă spună că ambulanța corespunde...
- Da! Eu nu cunosc, nu am un desfășurător să individualizez fiecare aparat din ambulanță și să spun că ăsta este defibrilatorul, asta este... Nu intră în competența mea și nici nu cunosc astfel de lucruri. Bănuiesc că pentru asta trebuie făcut un curs ceva, să ne spună uite așa trebuie să arate..
- Așa ar fi normal?
- Îşi asumă răspunderea, că îşi pune parafa de medic pe ce am întocmit.
Alţi observatori, care au prins alte vremuri, spun însă că responsabilitatea lor este mult mai mare.
„Oamenii aşa obişnuiesc. Da, da, avem tot. Eu le ziceam că vreau să văd tot! Nu aveţi încredere în noi? Nu! Au fost şi întârzieri la unele meciuri că am cerut înlocuirea autospecialei”, spune Gheorghe Nedelescu, fost observator. „Eu de fiecare dată nu acceptam să nu fac inspecţia autosanitarei, să văd poziţia, să fie aproape de terenul de joc . Să vorbesc cu medicul şi la inspecţia pe care o făceam la autosanitară ceream să pornească defibrilatorul pentru că pe defibrilator se vede dacă bateriile sunt încărcate sau nu. Nici noi nu cunoşteam astfel de lucruri. Atunci când am citit regulamentul că intră în competenţa mea să verific şi autosanitarele, am mers la ambulanţă la colegii de la Craiova şi mi-au spus”, a precizat Gheorghe Nedelescu.
Gheorghe Nedelescu, fost observator al meciurilor oficiale, spune că în cariera sa a învățat că verificările riguroase pot face diferența între viață și moarte.
„Eu nu am acceptat ca șoferul pe timpul meciului să fi în altă parte decât la volan și cu cheia în contact să pornească. Medicul să fie la ambulanță”, susține el.
Oficialii spun că regulamentul nu este totuşi foarte clar.
Emilian Hulubei, AFAN: „În regulament nu este prevăzut dacă ambulanţa trebuie să fie particulară sau de stat. În schimb, în legea sportului se spune clar că organizatorul competiţiei trebuie să asigure o ambulanţă de tip B la un astfel de eveniment. Din păcate, din ce am înţeles, ambulanţa nu era echipată corespunzător. Jucătorul a fost ridicat ca un sac de cartofi. Nu știm dacă i s-a făcut sau nu, poate o să ne spună ancheta poliției, dacă i s-a făcut masaj cardiac, dacă era sau nu nevoie”.
Anchetatorii încearcă să facă lumină în acest caz. Au ridicat documente, tocmai pentru a afla cine ce responsabilităţi are, cum, când şi în ce condiţii se acordă primul ajutor.
- Etichete:
- video
- dinamo
- ambulanţă
- controverse
- primul ajutor
- defibrilator
- patrick ekeng
- dinamo-viitorul
- deces fotbalist
- observatorul partidei
- vasile marcel
- gheorghe nedelescu
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News