Actualizare 20.17. Câteva incidente de mică amploare au avut loc în Piața Universității, unde are loc și protestul față de proiectul Roșia Montană. Incidentele au avut loc între cei care îl susțin și cei care îl contestă pe procurorul Lucian Papici. Mai mulți protestatari din cele două tabere s-au îmbrâncit și s-au înjurat. Oamenii legii au izolat cele două grupuri, formând cordoane.
Actualizare 19.04. Peste o sută de persoane s-au strâns în fața sediului DNA, după care s-au mutat în Piața Universității. Spre acest loc se îndreaptă și cei care se opun proiectului minier de la Roșia Montană, care au pornit un marș din cartierul Militari.
Reprezentanţi ai societăţii civile s-au mobilizat pe reţelele socializare şi au dat apel la un miting programat înceapând cu ora 17, în faţa DNA.
La ora 18.00, cei care se manifestă pentru susținerea independenței justiției vor să ajungă în Piața Universității.
Premierul Victor Ponta şi preşedintele Traian Băsescu au avut un schimb de replici, la distanţă, declanşate de schimbarea procurorului Lucian Papici. Șeful Secţiei I din DNA, Lucian Papici, a cărui delegare pe funcţie a fost reînnoită acum o săptămână, a fost revocat, miercuri, de procurorul general Tiberiu Niţu. Premierul a spus că procurorul, care instrumentase dosarul pentru fraude la referendum al vicepremierului Liviu Dragnea, era un procuror „băsist”.
Copreședintele USL, liberalul Crin Antonescu, a spus, vineri, că este inacceptabilă atitudinea colegului de coaliție, premierul Victor Ponta, pe care l-a pus pe picior de egalitate cu adversarul său, președintelui Traian Băsescu, în ceea ce privește raportarea față de justiție.
Declarația liderului PNL a tulburat și mai mult relațiile și-așa tensionate din USL. Premierul a evitat să comenteze, dar purtătorul de cuvânt al PSD, Cătălin Ivan, liderul senatorilor PSD, Ilie Sârbu, precum și președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, au taxat ieșirea partenerului de coaliție.
Situația a declanșat comentarii dinspre Bruxelles. Purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Mark Gray, a declarat, vineri, pentru Digi 24 că situaţia de la DNA va fi reflectată, ca de obicei, în următorul raport MCV, dar a menţionat că nu comentează numirile individuale.
La aceste semnale externe se adaugă reacțiile unor ambasade importante de la București, cum ar fi cea a Statelor Unite și cea a Olandei.