Sute de tineri au răspuns apelului lansat de cei de Brigada Operaţii Speciale. Printre ei şi Alexandru, care a venit de la Suceava la Târgu Mureș în speranţa că va reuşi să îmbrace uniforma Forţelor Speciale ale Armatei. A început două facultăți, dar și-a dat seama pe parcurs că nu face ce îşi doreşte.
Alexandru Rusu, candidat: „De mic m-au atras lucrurile astea. Vezi filmele cu Rambo, vrei sa fii si tu. Pregatirea mea sincer.. De la 1 la 10.. bănuiesc că un 4.”
Doamnele şi domnişoarele vor şi ele în trupele speciale. Nu se tem să ajungă în teatrele de operaţiuni din cele mai periculoase zone.
Sonia Elisabeta Florea, candidat: „Am 24 de ani, am terminat administrație publică, momentan sunt la Drept, anul 3. Am făcut sport, am făcut judo, momentan fac fitness și culturism.”
Procesul de selecţie este dur şi riguros.
Bianca Șomlea, reporter Digi24: „După testarea psihologică și de limba engleză, candidații trebuie să-și demostreze pregătirea fizică. Ei trebuie să susțină o probă de rezistenta, dar și să facă exerciții fizice contra timp, în mai puțin de 2 minute.”
„Pentru nota 10 la flotări, 82 de repetări, pentru nota 8, 52!”
***
„Hai, încă două şi încă una!
Mi-au cedat mâinile!
Încă una! Hai! Hai!”
După ce sunt admiși, urmează un stagiu de patru luni de pregătire militară şi abia apoi pot fi acceptaţi în Forţele Speciale, dacă trec de teste care se aplică şi militarilor. Doar 1 din 10 trec testele.
Lt. col. Danciu Dorel , purtător de cuvânt Brigada Operații Speciale „Mihai Viteazul”: „Principiul care stă la baza campaniei de selecție a forțelor pentru operații speciale este acela al calității înaintea cantității. Urmeaza alte si alte stagii de calificare, atestarea ca parașutat, unii trebuie să devină scafandru, unii sunt alpiniști militari.”
Este pentru prima dată când forţele speciale apelează la tineri civili pentru recrutare.