Efectele periculoase ale eliberărilor din penitenciare se văd deja. Un bărbat condamnat pentru viol a recidivat, la trei zile după ce a fost eliberat din închisoare, în baza legii recursului compensatoriu. A agresat sexual şi a tâlhărit o tânără în sectorul doi din Bucureşti, iar acum s-a întors după gratii.
Bărbatul a fost condamnt la 10 ani de închisoare pentru că a violat o fetița de 13 ani în Constanța.
Bărbatul a ieșit însă din penitenciar cu un an mai devreme pentru că a beneficiat de legea recursului compensatoriu. A ieșit în 19 octombrie din închisoare, iar pe 23 octombrie, pe Calea Moșilor din București a atacat o femeie, a agresat-o sexual, i-a furat 50 de lei și telefonul mobil.
Femeia a depus plângere la poliție, iar acum bărbatul s-a întors în spatele gratiilor. El e reținut pentru 30 de zile.
Pe 19 octombrie a intrat în vigoare legea privind recursul compensatoriu și au fost eliberați din închisori peste 530 de deținuți, iar 3.349 de deținuți au dobândit dreptul de a primi eliberare condiționată. Pe lista celor eliberați se numără și 47 de violatori.
De asemenea, 33 de criminali au ajuns în libertate, o bună parte dintre ei fiind condamnați pentru omor calificat. Asta poate însemna și că au ucis cu premeditare.
Ulterior, Tudorel Toader a declarat că „vă mărturisesc că este mult, mi-a depăşit aşteptările. Nu credeam că impactul va fi atât de mare. Dar este efectul legii”.
Digi24.ro a arătat, când legea era încă în dezbaterea Parlamentului, că prin modul în care au fost definite condițiile pentru ca un spațiu de detenție să se considere necorespunzător, aproape toți deținuții vor beneficia de o reducere a pedepselor cu 20%. Fără a se ține cont de infracțiunile comise, așa cum s-ar fi întâmplat în cazul unei legi autentice a grațierii.
Camera Deputaţilor a adoptat, pe 9 mai, cu 175 voturi „pentru”, 85 de voturi „împotrivă” şi 20 de abţineri, proiectul de lege privind recursul compensatoriu.
Față de forma inițială a proiectului, venită de la Guvernul Grindeanu, aleșii au dublat reducerea - de la 3 zile la 6 zile - și au extins foarte mult lista criteriilor după care se va considera că spațiul de detenție este necorespunzător.