În prima zi de la intrarea în vigoare a legii privind recursul compensatoriu, au fost eliberați din închisori 529 de deținuți, iar 3.349 de deținuți au dobândit dreptul de a primi eliberare condiționată. Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a declarat că nu se aștepta ca impactul legii să fie atât de mare. Totuși, presa a arătat, pe când legea era încă în dezbaterea Parlamentului, că este vorba de o grațiere mascată și că deținuții vor beneficia de a o reducere cu 20% a pedepselor, indiferent de infracțiunile comise.
Joi a fost prima zi de aplicare a legii privind recursul compensatoriu și, potrivit ministrului Justiției, peste 500 de deținuți au beneficiat deja de prevederile actului normativ.
„Ieri (joi - n.r.), până la 12 noaptea, domnul Dobrică (Marian Dobrică, directorul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor - n.r.) îmi dădea mesaje să îmi spună câţi deţinuţi au fost eliberaţi. În baza legii, prin adăugirea celor şase zile considerate a fi efectuate, au fost eliberaţi 529 de deţinuţi. Vă mărturisesc că este mult, mi-a depăşit aşteptările. Nu credeam că impactul va fi atât de mare. Dar este efectul legii", a declarat Tudorel Toader, vineri, la începutul conferinţei privind protecţia drepturilor deţinuţilor şi a condiţiilor de detenţie din România.
Ministrul Justiției a mai precizat că 3.349 de deţinuţi au dobândit dreptul de a primi eliberare condiţionată.
Camera Deputaţilor a adoptat, pe 9 mai, cu 175 voturi „pentru”, 85 de voturi „împotrivă” şi 20 de abţineri, proiectul de lege privind recursul compensatoriu.
Față de forma inițială a proiectului, venită de la Guvernul Grindeanu, aleșii au dublat reducerea - de la 3 zile la 6 zile - și au extins foarte mult lista criteriilor după care se va considera că spațiul de detenție este necorespunzător.