METEO. Cum va fi vremea de Crăciun şi unde va ninge

Data publicării:
5111483-Mediafax Foto-Ghita Porumb 1

Sunt prognozate temperaturile maxime şi minime, mediate pentru fiecare regiune a ţării şi adaptate local cu modele statistice şi sunt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicată de apariţie a precipitaţiilor.

BANAT

Până pe 19 decembrie, media maximelor diurne va creşte de la 2 la 5 grade, interval în care media minimelor nocturne va scădea uşor, de la -2 la -4 grade. Între 20 şi 24 decembrie media maximelor termice va reveni la circa 2 grade, iar cea a minimelor nocturne va oscila în jurul valorii de -3 grade. Apoi, până în jurul datei de 26 decembrie, vremea se va încălzi astfel că valorile termice maxime vor fi mai mari cu 3...4 grade, iar cele minime, cu circa 2 grade. Cu mici variaţii de temperatură de la o zi la alta, vremea uşor mai caldă decât în mod obişnuit va dura până la sfârşitul celei de-a doua săptămâni de prognoză.

Probabilitatea de apariţie a precipitaţiilor, în general slabe, predominant sub formă de ploaie, va fi mai ridicată în intervalul 25-29 decembrie.

CRIŞANA

În jurul datei de 19 decembrie, media maximelor diurne va creşte, atingând 5 grade, iar media minimelor nocturne se va menţine negativă, coborând spre -4 grade. Între 21 şi 24 decembrie media maximelor termice va reveni la circa 2 grade, iar cea a minimelor nocturne se va situa în jurul valorii de -3 grade. Apoi, până pe 26 decembrie, vremea se va încălzi uşor şi treptat, astfel că valorile termice maxime vor atinge o medie de 4...5 grade, iar cele minime vor fi cuprinse între -3 şi -1 grad, instalându-se astfel un regim termic uşor mai cald decât în mod obişnuit în ultima decadă a lunii decembrie şi care se va menţine până la sfârşitul celei de-a doua săptămâni de prognoză.

Vor fi posibile precipitaţii în general slabe, predominant sub formă de ploaie, în intervalul 25-29 decembrie.

TRANSILVANIA

În intervalul de prognoză, media temperaturilor maxime va fi zilnic pozitivă, parcurgând faze succesive de creştere şi de scădere; astfel se va ajunge la 4 grade pe 19 decembrie, apoi media va fi în jur de 1 grad pe 25 decembrie, iar spre sfârşitul intervalului se va situa între 2 şi 4 grade. Temperaturile minime vor fi permanent sub -3 grade, iar în cele mai reci nopţi (în jurul datei de 20 decembrie), media regională va atinge -7 grade. Asemenea valori temice diurne şi nocturne caracterizează o vreme apropiată de normalul termic al perioadei.

Nu sunt estimate decât precipitaţii slabe, mixte, posibile în unele zile din a doua parte a intervaluluii de prognoză.

MARAMUREŞ

Pornind de la -1 grad pe 16 decembrie, media maximelor diurne va urca spre 4 grade pe 19 şi 20 decembrie, apoi va scădea, ajungând cu puţin sub 2 grade în zilele de 24 şi 25 decembrie, pentru ca ulterior să crească uşor. Media minimelor nocturne se va menţine în prima săptămână între -7 şi -5 grade, iar apoi se va situa între -5 şi -3 grade. În aceste condiţii, în intervalul de prognoză regimul termic specific acestei regiuni va fi apropiat de cel normal pentru a doua jumătate a lunii decembrie.

În ultimele 3 zile ale intervalului sunt de aşteptat precipitaţii slabe, mixte.

MOLDOVA

Variaţia temperaturii aerului va fi redusă pe parcursul celor două săptămâni de prognoză. Astfel, media temperaturilor maxime va fi de 3...4 grade între 17 şi 18 decembrie, apoi va oscila în jurul a 2 grade până pe 25 decembrie, iar ulterior va creşte uşor, până la circa 4 grade. Temperaturile minime vor fi permanent negative, media lor suferind o scădere de la -1 grad pe 16 decembrie la -4 grade pe 19 decembrie, iar între 20 şi 29 decembrie se va menţine, cu mici variaţii, în jurul valorii de -3 grade.

În unele zile din a doua săptămână vor fi posibile precipitaţiil slabe sub formă de ploaie, lapoviţă sau ninsoare.

DOBROGEA

Creşterea mediei temperaturilor maxime de la 3 grade, pe 17 decembrie, la 6 grade, pe 20 decembrie va fi urmată de o revenire spre 3 grade pe 22 decembrie, iar ulterior vor fi mici oscilaţii ale acestei medii, între 4 şi 6 grade. Cele mai reci nopţi, cu medii ale minimelor termice de aproximativ -2 grade, se vor semnala în prima săptămână. După data de 24 decembrie şi până la sfârşitul intervalului de prognoză, minimele nocturne vor deveni, în medie, uşor pozitive, situându-se în jurul valorii de 1 grad. În aceste condiţii, regimul termic va fi în general cel normal pentru această perioadă a anului.

Vor fi condiţii de precipitaţii slabe, mixte, cu o probabilitate ceva mai ridicată între 24 şi 28 decembrie.

MUNTENIA

Media temperaturilor maxime va creşte între 17 şi 20 decembrie, uşor şi treptat, de la 3 la la 5 grade, interval în care minimele nocturne se va menţine la medii de -4...-3 grade. În intervalul 21-24 decembrie se va reveni la o medie termică diurnă de circa 3 grade, pentru ca ulterior aceasta să crească din nou spre 5 grade. Pe parcursul nopţilor celei de-a doua săptămâni se vor înregistra temperaturi minime medii în jurul a -2 grade. În ansamblu, regimul termic al intervalului de prognoză va fi apropiat de cel normal pentru a doua jumătate a lunii decembrie.

În prima săptămână nu vor fi precipitaţii, iar în a doua săptămână acestea îşi vor face apariţia predominant sub formă mixtă şi numai pe areale restrânse.

OLTENIA

Regimul termic va fi normal spre uşor mai cald, cu temperaturi medii diurne pozitive. Astfel, în primele 5 zile ale intervalului de prognoză, media temperaturilor maxime va creşte de la 2 la 6 grade, între 21 şi 25 decembrie va avea loc o răcire ce va readuce această medie la 2 grade, iar în ultimele 3 zile ale intervalului vor fi temperaturi maxime ceva mai ridicate, până la o medie de 4...5 grade. Pe parcursul celor 2 săptămâni, temperaturile minime nocturne vor fi negative şi media lor va varia între –5 şi -3 grade.

În intervalul 24-29 decembrie, pe arii restrânse vor fi precipitaţii slabe cantitativ, predominant sub formă de ploaie şi lapoviţă.

LA MUNTE

În prima săptămână, vremea se va încălzi simţitor, astfel încât media temperaturilor maxime va creşte de la -3 grade pe 16 decembrie la 4 grade în zilele de 19 şi 20 decembrie, iar cea a minimelor nocturne de la -9 la -4 grade. După 21 decembrie şi până la sfârşitul intervalului de prognoză, maximele diurne vor fi ceva mai scăzute, oscilând între -1 şi 2 grade, iar minimele nocturne se vor situa între -6 şi -3 grade.

Până pe 24 decembrie nu se estimează apariţia precipitaţiilor, iar ulterior, pe fondul vremii uşor mai calde decât în mod obişnuit, se pot semnala la nivel local lapoviţe şi ninsori slabe în zona înaltă, chiar şi ploi slabe, trecătoare, la altitudini mai mici.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Traseul vortexului polar în România. Județele care urmează să fie lovite de ninsori
Digi FM
Adriana Bahmuțeanu a reușit să-și vadă copii, la peste o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană: “Sunt...
Pro FM
Cristina Bălan, imagine rară alături de soțul ei, care și-a sărbătorit ziua de naștere: „Nu am primit o cruce...
Film Now
Richard Gere, dezvăluiri despre mutarea în Spania: „Soția mea mi-a dat șapte ani în SUA!” Alejandra e mai...
Adevarul
Cresc impozitele pe venituri din activități independente în 2025. Când se declară și cum se raportează
Newsweek
ALERTĂ Formula de recalculare a pensiei, analizată de CCR. Cum pot fi anulate creșterile de pensii?
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
Lucia_Grijac
Lucia Grijac, directorul Centrului de Transfuzie București: "Veniți la donare înainte de a pleca în vacanță!"
Digi Animal World
Imagini virale cu un pelican care încearcă să mănânce un pui de Capibara: „Se uită la el de parcă nu ar fi...
Film Now
Nicole Kidman, „desființată” de fani după ce a vorbit despre imaginea virală surprinsă după divorțul de Tom...
UTV
One Direction, reuniti pentru a-l conduce pe ultimul drum pe Liam Payne. Imagini emotionante de la...