„Rusia ne transmite că putem spera la restituirea valorilor românești numai în condițiile în care suntem pregătiți să facem concesii politice”, a declarat, la Digi24, istoricul Cosmin Popa, membru al Comisiei comune româno-ruse pentru studierea problemelor izvorâte din istoria relaţiilor bilaterale, inclusiv problema Tezaurului României depus la Moscova în timpul Primului Război Mondial.
Cosmin Popa / FOTO: Facebook
Ambasadorul Federaţiei Ruse la Bucureşti, Valeri Kuzmin, a declarat, miercuri, că tema tezaurului se păstrează pe agenda Comisiei speciale şi subliniază că arhivele şi patrimoniul cultural care au fost mutate în Rusia, au fost restituite. „ A dispărut şi tezaurul guvernului ţarist şi multe alte lucruri, despre soarta cărora istoricii ar studia cu mare plăcere”, a adăugat el.
„Este o declarație de continuitate. Practic, nu este nimic nou față de declarațiile anterioare ale fostului ambasador al Rusiei la București. Aș înscrie-o, mai degrabă, în nota tradițională a politicii rusești în materie de restituirea tezaurului românesc depozitat la Moscova, în sensul în care joacă acest rol – de zeci de ani – al ignoranței, al nesiguranței. În realitate, Rusia are o evidență extrem de clară a tuturor bunurilor, valorilor depozitate în tezaurele ei. Au făcut aceste bilanțuri la jumătatea anilor '30, atunci când au restituit niște documente României, apoi în 1949, după cel de-al Doilea Război Mondial și atunci când au restituit, la jumătatea anilor '50, celebrul tezaur de la Pietroasele”, a spus Cosmin Popa.
„Este o modalitate de a sublinia faptul că dinamica acestei chestiuni depinde, în mod direct, de relațiile bilaterale politice. Există o corespondență foarte clară: în cazul în care relațiile cunosc o direcție ascendentă, pozitivă, Rusia lasă întotdeauna posibilitatea unei discuții mai consistente cu privire la tezaur. Rusia ne transmite că putem spera la restituirea valorilor românești numai în condițiile în care suntem pregătiți să facem concesii politice”, a adăugat istoricul.
Citiți și:
Tezaurul României de la Moscova, pierdut pentru totdeauna? Din 93,4 tone, am recuperat 33 de kilograme