Ambasadorul Rusiei la Bucureşti: Pe agenda noastră tema tezaurului se păstrează
Data actualizării: Data publicării:
Ambasadorul Federaţiei Ruse la Bucureşti, Valeri Kuzmin, spune că tema tezaurului se păstrează pe agenda Comisiei speciale şi subliniază că arhivele şi patrimoniul cultural care au fost mutate în Rusia, au fost restituite. „ A dispărut şi tezaurul guvernului ţarist şi multe alte lucruri, despre soarta cărora istoricii ar studia cu mare plăcere”, a adăugat el.
"Pe agenda noastră tema tezaurului se păstrează, tocmai pe agenda acelei Comisii publice care include istorici, alți reprezentanţi ai societăţii civile de mare autoritate pentru elaborarea unui mod comun de abordare a problemelor de acest fel. După cum știu eu, Comisia trebuie să se întrunească anul viitor. În prezent eu nu am mai multe detalii pe acest subiect. Ca un doctor în ştiinţe istorice care nu s-a specializat în istorie europeană, pot să vă spun că tezaurul românesc a fost transferat în Imperiul Rus. Imperiul Rus și-a încetat existența în februarie 1917. A apărut Republica Democrată Rusă. Iar în octombrie 1917 a dispărut şi acea Republică. După ce a apărut întâi Republica Sovietică Federativă Socialistă Rusă, apoi URSS şi aşa mai departe.
Dacă vorbim în mod obiectiv, trebuie să ținem minte că arhivele şi patrimoniul cultural care au fost mutate în Rusia, au fost restituite. În 1935 - documentele, pe la mijlocul anilor 50 - valori artistice care puteau fi identificate. În Rusia, nu degeaba am menţionat revoluţia, după acea lovitură de stat sau cum o numeau în Uniunea Sovietică Revoluţia Socialistă din Octombrie de la Sankt Peterburg, a început Războiul Civil, care de câteva ori a trecut prin toată ţara noastră, din Estul Îndepărtat până la Marea Baltică. A dispărut şi tezaurul guvernului ţarist şi multe alte lucruri, de soarta cărora istoricii ar studia cu mare plăcere. Dar nu este un lucru ușor.
De aceea a fost creată acea Comisie a istoricilor ca să lucreze cu arhive, ca să caute o soluție a acestei probleme. În ceea ce ne priveşte pe noi, politicieni practici, diplomaţi, eu cred că astfel de probleme care datează acum aproape o sută de ani nu trebuie să împiedice dezvoltarea relaţiilor noastre", a declarat ambasadorul, într-un interviu acordat postului naţional de televiziune.