Medicii legiști propun praguri pentru drogurile consumate de șoferi. Cei care au capacitatea de a șofa ar putea fi pedepsiți mai ușor

Data publicării:
ID242755_INQUAM_Photos_Octav_Ganea
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

România ar putea avea praguri pentru consumul de droguri la volan, așa cum sunt cele pentru alcool. Este o propunere a medicilor legiști. Aceștia consideră că șoferii care au consumat droguri, dar care încă au capacitatea de a șofa, ar putea fi pedepsiți mai ușor. Pragurile ar fi similare celor pentru consumul de alcool.

Teodora Chiuș, jurnalist Digi24: Consiliul Superior de Medicină Legală susține că trebuie stabilită exact care este starea șoferului, mai exact dacă este prezentă o substanță interzisă în corpul lui și dacă i-a fost afectată capacitatea de a conduce. 

Mai mult decât atât, Consiliul vrea să stabilească un prag pentru șoferii care rămân sau nu fără permisul de conducere și se aleg cu dosar penal, astfel că, susține Consiliul, ar trebui să fie pedepse mai ușoare pentru cei care încalcă doar anumite limite dar se vede cu ochiul liber că au capacitatea de a conduce. 

Proiectul pentru pragurile consumului de droguri este unul extrem de complex, cred specialiștii. Cătalin Țone, expert antidrog, a precizat la Digi24 că vor exista mai multe dificultăți cu care autoritățile se vor confrunta ca acest proiect să devină realitate.

Expert antidrog: Ei nu fac o propunere concretă nici în concluzii

Cătalin Țone, expert antidrog: „Acest document este o lecție, un curs de toxicologie pentru cei care nu cunosc. Ei nu fac o propunere concretă nici în concluzii, dar fac trimitere, în cuprinsul materialului, la câteva noțiuni pe care le știam și sunt firești. De exemplu, definirea a ceea ce înseamnă persoane sub influența drogurilor, adică să aibă capacitățile fizice și psihice afectate, reducerea abilităților de a gândi și de a raționa și, de asemenea, sunt și alte definiții, precum limita inferioară a efectului, pragul de risc și limita de detecție. 

Cred că acestea sunt bune dar vor fi foarte dificil de stabilit. Nu discutăm despre alcoolemie, nu despre articolul 336, alineatul unic din Codul Penal care stabilește o limită a infracțiunii, și anume 0,8/1.000, dar vorbim despre multe substanțe active complexe, coctailuri de droguri și va fi foarte greu de stabilit aceste praguri. 

Eu văd ieșirea CSML ca o explicație, pentru că undeva la începutul documentului spun ce fac dumnealor. Sunt patru activități, un examen toxicologic, o prelevare de probe în primă fază, o evaluare clinică în a doua fază, analize toxicologice în laboratoarele lor și, de asemenea, expertizele complexe. Apoi vin cu detalii în legătură cu aceste expertize care sunt solicitate de organele de urmările penală, adică Poliția, sub supravegherea Parchetului. Le va fi foarte greu. Cred că trebuie să ne uităm și în Occident să vedem, Germania are ceva experiență în această zonă”.

Ordonanță controversată

Guvernul a adoptat, pe 18 iulie, normele de aplicare a ordonanţei de urgenţă privind suspendarea permisului de conducere până la finalizarea testelor antidrog, a anunţat, la Palatul Victoria, purtătorul de cuvânt al Executivului, Mihai Constantin. 

Hotărârea de guvern finalizează pachetul de reglementări privind siguranţa circulaţiei rutiere, a precizat el, în cadrul unei conferinţe de presă. 

Hotărârea stabileşte modalitatea de organizare a activităţilor la nivelul Poliţiei Române şi al instituţiilor medico-legale în vederea respectării termenului de 72 de ore prevăzut în OUG 97/2024, adoptată săptămâna trecută. 

Totodată, la nivelul Ministerului Sănătăţii şi al MAI se va institui o comisie care va stabili instituţiile medico-legale care efectuează analizele toxicologice, arondarea unităţilor teritoriale de Poliţie şi programul de asigurare a permanenţei în zilele libere. 

Ministerul Afacerilor Interne, cu sprijinul Ministerului Sănătăţii, va dezvolta o platformă informatică dedicată comunicării între instituţiile medico-legale şi unităţile de Poliţie. Prin această platformă, rezultatele analizelor toxicologice vor fi puse la dispoziţia unităţilor de Poliţie.

Testele antidrog și durata suspendării permiselor auto în funcție de rezultatele acestor teste a ajuns subiect de dispută politică în coaliție. Premierul Marcel Ciolacu i-a reproșat ministrului de Interne Cătălin Predoiu, pe 11 iulie, în ședința de guvern în care s-a modificat ordonanța de urgență privind siguranța rutieră, că „a pus căruţa înaintea cailor” când a fost adoptată prima formă a ordonanței. În replică, Predoiu s-a simțit „obligat” să răspundă „reproşului premierului” și a spus că ordonanța a fost în dezbatare încă de anul trecut, mai multe mai multe instituții guvernamentale contribuind la ea.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
„La populaţie oprim pur şi simplu atât energia electrică, cât şi gazele”: Cinismul lui Ceauşescu în iarna...
Digi FM
Adriana Bahmuțeanu a reușit să-și vadă copiii, la peste o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană: “Sunt...
Pro FM
Eros Ramazzotti, apariție rară în public. Starul italian în vârstă de 61 de ani, fotografiat pe străzile din...
Film Now
Tom Holland o caută periodic pe Zendaya pe Google: „Așa mă asigur că suntem bine”
Adevarul
Dacii au construit cel mai rezistent drum pavat din România. Cât va costa restaurarea lui, după două mii de...
Newsweek
ADEVERINȚA care asigură o creștere de pensie la Mica Recalculare. Ce venituri nepermanente contează?
Digi FM
Cameron Diaz revine la Hollywood după o pauză de mai bine de 10 ani. Cum arată azi celebra actriță din „Masca”
Digi World
Întâlnire de record. Cea mai scundă femeie din lume și cea mai înaltă femeie din lume s-au cunoscut: "A fost...
Digi Animal World
Un cadou total neașteptat de Crăciun. Reacția angajaților unui magazin când au găsit un șarpe în brazii...
Film Now
Ralph Macchio, onorat cu o stea pe Hollywood Walk Of Fame: „Înseamnă totul pentru mine”. Cum arată azi...
UTV
Lidia Buble, inselata de fostul iubit: detaliul neasteptat care i-a dezvaluit adevarul despre „Maria”