Dispută în guvern pe marginea testelor antidrog. Ciolacu: Predoiu a „pus căruţa înaintea cailor”. Replica ministrului de Interne

Data publicării:
Premierul Marcel Ciolacu și ministrul de Interne, Cătălin Predoiu ls guvern
Premierul Marcel Ciolacu și ministrul de Interne, Cătălin Predoiu. Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Testele antidrog și durata suspendării permiselor auto în funcție de rezultatele acestor teste a ajuns subiect de dispută politică în coaliție. Premierul Marcel Ciolacu i-a reproșat ministrului de Interne Cătălin Predoiu, în ședința de guvern de joi, în care s-a modificat ordonanța de urgență privind siguranța rutieră, că „a pus căruţa înaintea cailor” când a fost adoptată prima formă a ordonanței. În replică, Predoiu s-a simțit „obligat” să răspundă „reproşului premierului” și a spus că ordonanța a fost în dezbatare încă de anul trecut, mai multe mai multe instituții guvernamentale contribuind la ea. 

Premierul Marcl Ciolacu a anunțat joi, la începutul ședinței de guvern, că ordonanţa de urgenţă privind siguranţa rutieră va fi modificată în privința suspendării permisului de conducere până la finalizarea testelor antidrog în laboratoarele de medicină legală.

„Am cerut Ministerului de interne să ţină cont de observaţiile societăţii civile, pentru că aşa este firesc. Dacă statul nu are capacitatea administrativă de a rezolva problema testării într-un termen rezonabil, nu trebuie să-i pedepsim pe români”, a declarat Marcel Ciolacu.

El i-a făcut un reproș direct ministrului de Interne, Cătălin Predoiu, pentru adoptarea primei forme a ordonanței.

„Vom monitoriza foarte atent în continuare problema testării antidrog, doar aşa putem preveni tragedii precum cea de la 2 Mai. Ministerile Sănătăţii şi Afacerilor Interne vor prezenta lunar o analiză comună despre capacitatea de respectare a termenului de 72 de ore. Pregătim inclusiv norme privind recoltarea, depozitarea şi transportul mostrelor în vederea testării antidrog. Vor fi gata în cinci zile de la intrare în vigoare a Ordonanţei de Urgenţă de azi. Sper că domnul ministru Predoiu a învăţat lecţia şi în viitor nu va pune căruţa înaintea cailor. Domnul ministru oricum va ieşi la briefing şi va explica românilor modificările de azi”, a mai spus Marcel Ciolacu.

Predoiu, replică la „reproşul premierului”

Cătălin Predoiu, ministrul de Interne, a răspuns după ședința de guvern reproşurilor premierului Ciolacu, arătând că ordonanţa de urgenţă care prevede testarea şoferilor cu drug test nu este un „demers individual” al ministerului și că se află în dezbatere încă de anul trecut.

„Ce aş vrea să precizez, sunt obligat să o fac faţă de Ministerul de Interne şi colectivul de muncă şi faţă de PNL, vizavi de reproşul premierului, pe care l-aţi văzut cu toţii, faptul că dezbaterea publică asupra proiectului de Ordonanţă a început în toamna anului trecut, în octombrie. Pe parcursul dezbaterii publice de la MAI, în mod repetat, în scris dar şi verbal, prin reprezentanţii IML, Ministerul de Interne a fost informat de către reprezentanţii INML asupra faptului că pot efectua, din această vară, analize toxicologice, în temern rezonabil, de 3 până la maxim 7 zile, menţionând de asemenea că investiţiile în capacitatea de analiză a instituţiilor de medicină legală vor creşte”, a declarat Cătălin Predoiu după ședința de guvern.

El a mai spus că au fost informaţi în aceste dezbateri publice cu privire la toate punctele de vedere exprimate în legătură cu modalităţile în care să crească siguranţa pe drumurile publice, aşa cum li s-a cerut.

„Această ordonanţă nu este un demers izolat al MAI, este o măsură care se înscrie într-o politică pe care am cerut-o şi am impus-o la MAI, încă de la preluarea mandatului. A fost în mod repetat citată trunchiat declaraţia subsemnatului în sensul că lupta cu drogurile a fost pierdută. Este o declaraţie mai largă, pe care am făcut-o la preluarea mandatului şi nu la jumătatea lui, şi care a inclus şi comandamentul de a întări această luptă, de a iniţia măsuri împotriva traficului şi consumului de droguri, inclusiv la volan şi de a câştiga această luptă”, a mai afirmat Predoiu.

Proiectul ordnanței de urganță „a stat în dezbatere publică din octombrie (anul trecut - n.r.), numeroase întâlniri cu societatea civilă şi alte instituţii la Ministerul de Interne. Consider, ca responsabil al ministerului, că aparatul din minister a procedat corect şi a îndeplinit ca la carte fiecare etapă procedurală şi şi-a întemeiat demersul pe toate informaţiile aflate la dispoziţie şi dobândite în dezbaterea publică”, a mai precizat ministrul de Interne.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Ce a ajuns să facă Octavian Bellu după ce s-a retras din gimnastică. Meseria neașteptată pe care o practică...
Digi FM
O pacientă a scăpat de operație, după cinci ore de „zgâlțâieli” pe drumul dintre Sălaj și Brașov
Pro FM
Mihai Bobonete a stârnit hohote de râs cu comentariul la pozele Mădălinei Ghenea: "Sunt neliniștit cu găurile...
Film Now
James Bond, imposibil de recunoscut. Daniel Craig, cu părul lung, în blugi și tricou, departe de imaginea...
Adevarul
Șeful serviciului de informații al armatei ucrainene anunță „schimbări serioase” în blocul de putere al Rusiei
Newsweek
1.100.000 de pensionari iau 500 lei în plus la pensie de la 1 ianuarie. În ce domenii au activat?
Digi FM
Dezvăluiri despre puștiul de 14 ani care a ucis doi colegi și două cadre didactice în SUA. Mama lui fusese...
Digi World
Doi tineri au stat o noapte într-o cameră de hotel cu pereți din sticlă transparentă. Provocarea i-a prins...
Digi Animal World
Luptă acerbă între un șarpe Boa și un crocodil. Spectacolul uimitor oferit de reptile turiștilor din Brazilia
Film Now
Puștiul din "Singur acasă" e azi bărbat în toată firea și un tată dedicat. Cât de adorabili sunt copiii lui...
UTV
ABBA ii spune lui Trump sa nu-i mai foloseasca muzica la mitingurile electorale