Guvernul a modificat ordonanța privind testul antidrog pentru șoferi

Data actualizării: Data publicării:
test antidrog
Test antidrog. Imagine cu caracter ilustrativ / Foto: Profimedia

Guvernul a modificat în ședința de joi ordonanţa de urgenţă privind siguranţa rutieră, a anunţat premierul Marcel Ciolacu. În situaţia în care rezultatul testelor antidrog în laboratoarele de medicină legală nu vine în maximum 72 de ore, şoferii cărora le-au fost suspendate permisele le primesc înapoi.

ACTUALIZARE 12:36 Ordonanța de urgenţă privind siguranţa rutieră a fost modificată în privința testelor antidrog, a anunțat ministrul de Interne Cătălin Predoiu joi, la finalul ședinței de guvern.

„În primul rând, (ordonanța) instituie un termen de 72 de ore în care instituțiile de medicină legală trebuie să elibereze analizele toxicologice prin care să evidențieze prezența sau nu a alcoolului și substanțelor interzise în sângele persoanelor care au fost testate pozitiv cu drug test sau care au refuzat testarea.

A doua modificare importantă este că la expirarea termenului de 72 de ore, în care în care rezultatul nu sosește de la laborator, persoanei respective i se restituie permisul. 

Există și o a treia modificre importantă, care vizează faptul că aceste analize se efectuează doar de către instituțiile de medicină legală”, a declarat Cătălin Predoiu la finalul ședinșei de guvern.

Știrea inițială 

„Aşa cum am anunţat, modificăm ordonanţa de urgenţă privind siguranţa rutieră, mă refer în special la suspendarea permisului de conducere până la finalizarea testelor antidrog în laboratoarele de medicină legală. Dacă rezultatul nu vine în maximum 72 de ore, şoferii primesc carnetele înapoi. Am cerut Ministerului de Interne să ţină cont de observaţiile societăţii civile pentru că aşa este firesc. Dacă statul nu are capacitatea administrativă de a rezolva problema testării într-un termen rezonabil, nu trebuie să îi pedepsim pe români. Măsurile luate pentru a preveni dramele cauzate de consumul de droguri la volan sunt foarte importante, dar nu pot afecta drepturile şi libertăţile cetăţeneşti”, a declarat prim-ministrul Marcel Ciolacu joi, la începutul şedinţei de Guvern.

El a adăugat că autorităţile vor monitoriza dacă acest termen de 72 de ore va fi respectat.

„Ministerele Sănătăţii şi Afacerilor Interne vor prezenta lunar o analiză comună despre capacitatea de respectare a termenului de 72 de ore. Pregătim inclusiv norme privind recoltarea, depozitarea şi transportul mostrelor în vederea testării antidrog. Vor fi gata în cinci zile de la intrarea în vigoare a ordonanţei de urgenţă de azi. Sper că domnul ministru Predoiu a învăţat lecţia şi în viitor nu va pune căruţa înaintea cailor”, a mai spus premierul.

Citește și: Marcel Ciolacu susține OUG antidrog contestată de șoferi: "Nu e o catastrofă să rămâi două zile fără permis"

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Ce a ajuns să facă Octavian Bellu după ce s-a retras din gimnastică. Meseria neașteptată pe care o practică...
Digi FM
O pacientă a scăpat de operație, după cinci ore de „zgâlțâieli” pe drumul dintre Sălaj și Brașov
Pro FM
Mihai Bobonete a stârnit hohote de râs cu comentariul la pozele Mădălinei Ghenea: "Sunt neliniștit cu găurile...
Film Now
James Bond, imposibil de recunoscut. Daniel Craig, cu părul lung, în blugi și tricou, departe de imaginea...
Adevarul
Șeful serviciului de informații al armatei ucrainene anunță „schimbări serioase” în blocul de putere al Rusiei
Newsweek
1.100.000 de pensionari iau 500 lei în plus la pensie de la 1 ianuarie. În ce domenii au activat?
Digi FM
Dezvăluiri despre puștiul de 14 ani care a ucis doi colegi și două cadre didactice în SUA. Mama lui fusese...
Digi World
Doi tineri au stat o noapte într-o cameră de hotel cu pereți din sticlă transparentă. Provocarea i-a prins...
Digi Animal World
Luptă acerbă între un șarpe Boa și un crocodil. Spectacolul uimitor oferit de reptile turiștilor din Brazilia
Film Now
Puștiul din "Singur acasă" e azi bărbat în toată firea și un tată dedicat. Cât de adorabili sunt copiii lui...
UTV
ABBA ii spune lui Trump sa nu-i mai foloseasca muzica la mitingurile electorale