Plantarea de iarbă pe un teren cu o suprafaţă medie de 150 de metri pătraţi este o operaţiune care necesită timp şi bani. Costurile unei amenajări, după estimările experţilor, încep de la câteva mii de lei şi pot ajunge la câteva zeci de mii de lei.
„O gazonare simplă, și vorbim strict de însămânţare şi un sistem de irigare suprateran, ar costa undeva minim 5-6 euro metrul pătrat. Odată ce am pus gazonul, trebuie şi întreţinut, la fel şi sistemul de irigare, trebuie să arate bine şi să rămână verde şi atunci sunt costuri şi de întreţinere suplimentare”, spune expertul peisagist Alexandru Gheorghe.
Decizia va afecta serios bugetul bucureştenilor care stau la curte. Iar mulţi dintre aceştia spun că nu-şi permit asemenea costuri.
„Demersul este bine venit, însă este prematur pentru noi, având în vedere că nu există un precedent stabilit tocmai de autorităţi în privinţa spaţiului public urban, care este în mare parte neîngrijit. Umple oraşul de praf şi face Bucureştiul să fie una dintre cele mai poluate capitale din Europa”, adaugă Alexandru Gheorghe.
Decizia Primăriei afectează şi operatorii de salubritate. Aceştia sunt obligaţi să spele toate străzile din Capitală, însă numai noaptea, în intervalul orar 22.00-06.00. Motivul: o analiză a datelor de la staţiile de monitorizare a aerului, care au arătat că cea mai mare poluare este noaptea în jurul orei 02.00.
„Cu preponderenţă în schimbul trei se execută activitatea de spălat. Cantitatea de apă împrăştiată cu care se spală şi se stropesc carosabilul şi trotuarele zilnic depăşeşte 300 de mii de litri”, spune Mihai Velicu, director operațional al unei companii de salubritate.
Măsurile au fost luate după ce Comisia Europeană a transmis o scrisoare prin care soma autorităţile din România cu privire la faptul că în Bucureşti sunt depăşite cu mult limitele admise de poluare din atmosferă şi sunt necesare măsuri pentru reducerea fenomenului.