Scriitorul Paul Goma a fost una dintre victimele lui Constantin Istrare. Supravieţuitorii îşi amintesc de metoda folosită: bătaia la tălpi cu ciocanul. Constantin Istrate îşi recunoaşte metoda, dar susţine că cei încarceraţi erau în prealabil consultaţi de un medic pentru a vedea dacă pot rezista acestor tratamente.
„Avea o satisfacție deosebită să bată, să ne umilească. Cu ciocanul la tălpi, cu bâta, cu o potcoavă de cal. Îi sclipeau ochii cand ne bătea Constantin Istrate”, spune Octavian Bjoza, preşedintele Asociaţiei Foştilor Deţinuţilor Politici.
Constantin Istrate are 88 de ani şi îşi trăieşte bătrâneţea în judetul Timiș. Supravietuitorii lagarelor comuniste îl identifică ca pe unul dintre cei mai cruzi torţionari ai regimului comunist. Constantin Istrate era adjunctul comandantului de la Gherla şi se ocupa direct de reeducarea deținutilor politici. Printre aceştia a fost şi Paul Goma, ale cărui mărturii despre brutalitatea torţionarului sunt zguduitoare.
„După părerea mea, ceea ce făceam eu era o necesitate. Trebuia să opresc dezmăţul asta, intenţia de a ucide, intenţia de a evada în masă. Ce s-ar fi întâmplat, că acolo lucrau vreo 1000 de oameni la ape şi evadau câteva sute, cum s-a întâmplat la Aiud. Dar nu cu ciocanul, că nu am folosit ciocanul, ci am folosit un levier. Am evitat treaba asta, să moară vreunul din mana mea”, spune Constantin Istrate, torţionar.
„(...) Istrate era un adevărat „om de gol”, cu reflexe proaspete şi rapide, inteligent, derutant. Degeaba vedeam pantofii negri, lustruiţi, pornind, pornind spre mine: mă feream prea devreme sau prea târziu sau îmi feream un loc, dar lovitura se ducea în altă parte, fulgerător. Nu mă puteam apăra de el. Şi lovea numai la articulaţii: coate, umeri, noadă, genunchi, glezne. Nici o lovitură ratată...”, scria Paul Goma în cartea „Gherla”
Recunoaște că a torturat
Constantin Istrate recunoaşte că i-a torturat pe deţinuţi. Afirmă însă că bună parte a mărturiilor celor care au supravieţuit sunt fabulaţii.
„Am evitat treaba aceasta, să moara vreunul din mana mea. Înainte de a folosi bataia asta, aveam o lista cu toți care aveau diverse fapte. Şi aveam un doctor care facea naveta din Cluj, unul Simion. Îi dădeam lui tabelul ăsta să-mi spună care rezistă la bătaie, colaboram cu el. Voiam să ştiu care e bolnav, să-l scoată afară, făceam nişte semne în dreptul lor”, povestește Constantin Istrate.
„Istrate a fost una din marile canalii, așa îi alint eu, ale temnițelor comuniste. Un bătăuș prin excelență”, rememoreză Octavian Bjoza, alt fost deținut politic.
Octavian Bjoza a fost condamnat pe motiv că ar fi făcut parte dintr-o organizaţie paramilitară şi încarcerat la Gherla. El l-a cunoscut bine pe Constantin Istrate și îi păstrează şi acum în minte figura imperturbabilă a călăului în momentul în care îşi lovea vicitimele.
Ce spune un fost subaltern
Foştii subalterni încearcă şi acum să îi acopere actele de violenţă. Ion Lazăr, fost gardian la penitenciarul Gherla, are un mod aparte de a vedea modul brutal în care erau trataţi deţinuţii politici.
„Și erau activități școlare, se facea școală, domnule. Pai da cum să nu fie, tot timpul au fost activități educative și culturale”, spune Ion Lazăr, fost gardian la Gherla.
Activităţile educativ-culturale se făceau cu bâta, pumnul sau bombeul bocancului.
Istoricii au sesizat Parchetul pentru începerea urmaririi penale a lui Constantin Istrate, acuzaţia fiind de infracţiuni împotriva umanităţii.
„Așa că oamenii, bătrâneii care par oameni de bine astăzi, gen Vișinescu, Ioan Ficior, Constantin Istrati, erau niste bestii de neimaginat”, spune Octavian Bjoza.