Marian Popescu: Scriu cărţi ştiinţifice în închisoare oameni care nu au călcat în bibliotecă cu două generaţii în urmă

Data publicării:
gratii inchisoare detentie sursa foto digi24

  

Întrebat de Florin Negruțiu, moderatorul emisiunii 24 de minute, cum funcționează sistemul de publicare a cărților din penitenciar, Marian Popescu a spus că a cerut explicații în acest sens. „Noi am cerut explicații Direcției penitenciarelor. Direcția ne-a răspuns prompt spunând că deținuții au dreptul la pachete. Și că pachetele ar rezolva redactarea, scrierea unei lucrări științifice”, a spus șeful Comisiei de Etică de la Universitatea din București.

Noi – Universitatea din București - am cerut ca legislația să fie revizuită pentru că este rușinos ca ideea de lucrare științifică să fie asociată cu o facilitate nemeritată pentru cineva lipsit de libertate. Știm foarte bine că domnii aceia, care au scris lucrări științifice – și încă în ce ritm! Nu trecea luna și apărea lucrarea științifică - sunt oameni care nu au călcat în bibliotecă probabil nici cu două generații în urmă. Vorbesc de arborele genealogic. Oamenii ăștia, dintr-odată, primesc pentru fiecare lucrare științifică - girată de cine? De Direcţia penitenciarelor practic, ei dau avizul, prin comisia specială de eliberare condiționată - primesc 30 de zile de reducere a pedepsei. Și cu ceilalți deținuți ce se întâmplă? Au și ei drepturi la fel de ostentative? Primesc reduceri ale pedepsei pentru buna conduită?”, a mai spus Marian Popescu.

El mai spune că cei care scriu cărțile deținuților sunt complici la înșelăciune. Regulamentul penitenciarului cere deținutului să contacteze pe cineva din mediul academic care să dea o recomandare că lucrarea aceea și subiectul sunt științifice. Aici probabil că se petrece o tranzacție. Eu nu văd cum și de ce un cadru didactic să fie atât de interesat să gireze un deținut cu care, aparent, nu ar avea nicio legătură. Asta nu înseamnă că deținutul nu are drepturile consfințite de lege. Dar să o facă cu mintea și cu mâna lui. Dacă e în stare să scrie o lucrare, să o scrie. Cum e posibil ca, în cinci luni de zile să scrii patru lucrări - de fapt, ele sunt cam broșurele - la o editură care este acreditată de Consiliul Național al Cercetării Științifice ca publicând lucrări științifice? Nu mai înțelegi nimic! Ce se întâmplă cu aceste structuri care au tangență cu sistemul educațional sau sunt chiar în sistemul educațional în legătură cu defectele cărora nimeni pare să nu se pronunțe?”, a mai spus profesorul Marian Popescu.   

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Meteorologii anunță o lună ianuarie cum n-a mai fost în România. Vreme neobișnuită și temperaturi ciudate
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
De când va fi fabricată Dacia Spring în Europa: va duce la o scădere masivă a costurilor
Newsweek
Ultimele vești de la Casa de Pensii despre indexarea pensiilor în ianuarie: Va veni direct majorată
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
O dragoste ca a lor e rară. Julia Roberts, fotografie plină de tandrețe alături de soțul ei și declarație...
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...