Sâmbătă au avut loc în Capitală manifestaţii atât pro cât şi contra căsătoriilor între persoanele de acelaşi sex. Militanţii mişcării Noua Dreaptă au cerut interzicerea explicită a legalizării uniunilor între persoanele de acelasi sex. Imediat după ei, în stradă au ieşit minorităţile sexuale, care au solictiat ca noua Constituţie să includă în definiţia familiei orice cuplu, indiferent de sexul partenerilor.
Primii care au ieşit în stradă au fost membrii mişcării Noua Dreaptă, alături de care au venit câţiva bucureşteni care se declară împotriva căsătoriilor între persoanele de acelaşi sex.
„Nu avem nimic împotriva lor, dar să stea acasă, nu să iasă pe stradă şi să facă tot felul de acte obscene”, a declarat unul dintre participanţi, în timp ce altul a spus: „Mă gândesc că dacă aş muri prin cine ştie ce întâmplare, nu aş dori ca copilul meu să fie înfiat de homosexuali sau lesbiene”.
Organizatorii Marşului Normalităţii se declară în favoarea amendamentului ce va fi inclus în noua Constituţie şi care prevede că familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între "un bărbat şi o femeie". Sintagma va înlocui cuvântul "soţi" din actualul text al Legii fundamentale.
„Dacă acest amendament nu va apărea în Constituţia revizuită, atunci România putem considera că nu mai e o ţară creştină. Putem scoate crucea de pe stemă”, a declarat Tudor Ionescu, preşedintele organizaţiei Noua Dreaptă.
Marşul Diversităţii a avut sprijin din străinătate
Câteva ore mai târziu, a avut loc şi parada minorităţilor sexuale, ajunsă la cea de-a opta ediţie. Manifestanţii au cerut ca noua Constituţie să nu definească exclusiv familia drept uniunea dintre un bărbat şi o femeie.
„Ne exprimăm speranţa că legiuitorul român va gândi o Constituţie pentru secolul XXI, care să includă egalitatea pentru toţi cetăţenii, inclusiv pentru cei de orientare homosexuală”, a spus Florin Buhuceanu, preşedintele Asociaţiei Accept.
Participanţii la Marşul Diversităţii au avut şi susţinători din străinătate, inclusiv oameni politici. „Schimbări au loc în SUA, Marea Britanie şi în toată lumea. Cred că lucrurile se vor schimba. Peste 100 de ani, ne vom amuza de ceea ce se întâmplă azi”, a spus o femeie venită din Polonia.
„Trebuie să respectăm faptul că familiile sunt diverse şi diferite, iar ceea ce uneşte familiile este conceptul iubirii. Discriminarea ar trebui interzisă atât în Constituţie, cât şi în legile ţării”, a spus europarlamentarul britanic Michael Cashman.
Colega sa din Austria, Ulrike Lunacek, a declarat: „Când ştim că există persoane LGBT cărora le e frică să meargă pe stradă de mână cu partenerul lor, acest lucru e inacceptabil într-o lume modernă, într-o Europă modernă, într-o Românie modernă”.
Atât Marşul Normalităţii, cât şi cel al Diversităţii au fost supravegheate de 300 de jandarmi. Spre deosebire de anii precedenţi, la aceste ediţii nu au fost înregistrate incidente.