O descoperire istorică făcută în România pe cale să devină... istorie. Şi nu în sensul bun. În loc să fie într-un muzeu, mamutul descoperit în judeţul Covasna riscă să ajungă de vânzare pe internet, după ce hoţii au furat bucăţi din scheletul animalului preistoric. Zona a fost lăsată de izbelişte, iar copiii localnicilor au transformat-o în loc de joacă.
În luna aprilie a acestui an, un localnic din Ariuşd, găsea întâmplător o bucată din craniul unui mamut şi doi colţi, de dimensiuni impresionante. Osemintele au fost duse la muzeul din Baraolt şi cam atât. Nici vorbă să fie deschis un sit de cercetare sau măcar ca locul descoperirii să fie izolat.
"Este o pierdere din punct de vedere ştiinţific. Deşi legea interzice săparea în aceste locuri şi în sit-uri arheologice şi paleontologice fiindcă ce este sub pământ este protejat de stat, de fapt este proprietatea statului", spune Demeter Laszlo, directorul Muzeului Depresiunii Baraolt.
Statul nu face însă absolut nimic pentru a-şi proteja proprietatea. Localnicii au văzut persoane necunoscute care făceau săpături în locul unde a fost descoperit mamutul, iar copiii din zonă se joacă de-a arhelogii.
Potrivit Ministerului Culturii, Muzeul Naţional Secuiesc ar fi trebuit să asigure conservarea zonei, însă reprezentanţii instituţiei n-au fost de găsit, pentru a explica de ce în zonă are acces oricine vrea, deşi acolo se află încă rămăşiţele mamutului.
În plus, nici măcar bucăţile din schelet ajunse la Baraolt nu sunt valorificate. Conservarea şi expunerea lor ar costa zeci de mii de lei, de care conducerea muzeului nu a reuşit să facă rost încă. Tot în aşteptarea banilor sunt şi românii care au descoperit astfel de oseminte şi încearcă să le vândă pe interent, deşi habar nu au cât să ceară.
Deocamdată, la poliţie nu a fost depusă nicio plângere şi nici oamenii legii nu s-au gândit să-i întrebe pe autorii anunţurilor de acest gen de unde au osemintele de mamut. România se poate lăuda cu cel mai complet exemplar de mamut din lume, fiind intact în proporţie de 90%.
Scheletul a fost descoperit în urmă cu patru ani, în timpul unor lucrări de excavare la Mina de lignit de la Racoş.