Şapte ani va dura până să fim în siguranţă, adică până să fie suficienţi gardieni la penitenciare. Ministrul Justiţiei admite că a suplimentat degeaba o mie de posturi la sfârşitul anului trecut: nu sunt bani pentru angajări. Şi oricum, cifra reală spune că de fapt mai este nevoie de 8.000 de agenți de penitenciare.
Adrian Grigoroiu lucrează de 11 ani la Penitenciarul Târgşor de lângă Ploieşti. 200 de agenţi trebuie să ţină în frâu aproape 700 de condamnate, unele cu conştiinţa apăsate de crime odioase. Lipsa de personal îi face pe el şi pe colegi să lucreze peste program într-o meserie şi aşa extrem de solicitantă, care te ţine mereu cu nervii încordaţi.
Adrian Grigoroiu - agent la Penitenciar Târgşor: „Ajungem la 13-14 ore, că îl găseşte pe domnul deţinut seara la plecare să se dea cu capul de uşă sau să îşi bată vreun cui în cap”.
În ultimii doi ani, agenţii de la pentenciare au adunat peste un milion de ore suplimentare neplătite. Dacă statul nu găseşte bani pentru achitarea acestora, gardienii vor să protesteze pe străzi. Iar lucrurile nu par să se schimbe prea repede, în ciuda socotelilor făcute de ministrul Justiţiei.
Sorin Dumitraşcu - sindicat penitenciare: „Statele de plată au fost suplimentate doar pe hârtie. Nu sunt nici bani pentru angajări şi nici nu se fac angajări pentru ocuparea posturilor vacante”.
Inferioritatea numerică în care sunt gardienii îi transformă deseori în victimele deţinuţilor: aproape 100 de cazuri pe an, spun sindicaliştii.
Adrian Grigoroiu - agent la Penitenciarul Târgşor: „Fiind unul singur la o secţie de 200 de deţinuţi mi se pare foarte greu, cheile acelea dacă le ţii în mână cântăresc fără nicio modestie un kilogram”.
Puţine ţări din Uniunea Europeană sunt într-o situaţie atât de gravă.
Asemenea crize de amploare sunt frecvente însă în America de Sud. În Brazilia au evadat ieri dintr-o închisoare 106 condamnaţi după o revoltă în care au murit nouă oameni şi au fost răniţi 14. Gardienii nu avut nicio şansă: erau doar cinci şi trebuiau să păzească 900 de deţinuţi. Doar un sfert dintre fugari au fost prinşi, iar cei mai periculoşi sunt încă în libertate.
FOTO: shutterstock