„Sunt un om împlinit numai prin faptul că o mie tinere şi tineri i-am smuls din iadul acesta, din ideologia aceasta a separatismului transnistrean, a urii faţă de tot ce îi românesc, au devenit şi devin oameni”, spune profesorul Ion Iovcev.
S-a născut în Cahul, în partea de vest a Republicii Moldova, dar este, de 40 de ani, profesor în Tiraspol.
„Aşa a fost să fie, soarta m-a ales pe mine, timpul m-a ales şi m-a prins acolo unde mă găsesc şi astăzi. Mă țin elevii. A lucra în școală nu e o profesie, e o vocație”, mărturisește profesorul.
De 22 de ani, Iovcev conduce Liceul Lucian Blaga din Tiraspol. Tot de atunci încearcă să țină piept presiunilor separatiştilor. Milițiile transnistrene au devastat şcoala românească din Tiraspol în 1994, dar şi în 2004.
„Presiunile nu numai că au fost, dar ele continuă. S-a început din luna noiembrie, de îndată ce s-a înțeles că va fi parafat acordul de asociere a Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Au apăsat anume asupra acestor şcoli că suntem ostatici, de fapt e un punct vulnerabil, un punct foarte sensibil. Au început iarăși atacul asupra Liceului Lucian Blaga, deoarece suntem acolo în inima separatismului transnistrean şi ştiu că pe noi nimeni nu poate să ne apere.”, povestește dascălul.
Viața românilor de dincolo de Nistru nu este ușoară. „Este foarte greu a vorbi. A povesti prin cuvinte e greu. Trebuie să trăieşti acolo şi să simţi aceste presiuni”, precizează Ion Iovcev.